Снимка: Зора

“Черният петък" - често това е най-натоварения ден за пазаруване в годината, защото след него започват любимите празници на всяко семейство. Периодът  е от решаващо значение за икономиката, особено за търговците на дребно.

Според различни световни  проучвания в миналогодишния Черен петък са взели участие приблизително между 50 и 60 милиона потребители от цял свят. Въпреки изненадващо високия им брой, шопинг маратонът не е бил в най-силната си форма, в сравнение с предходните години.

За съжаление тази тенденция се запазва и през 2020 година. Традиционният Черен петък ще изглежда по съвсем различен начин от преди поради пандемията от Covid-19. Анализаторите са на мнение, че повече от 50% от потребителите ще участват активно, под една или друга форма, харчейки значителни средства. Този факт важи в голяма степен и за България, и именно по тази причина, ще разгледаме какви противоепидемични мерки са взели големите вериги за предстоящия Черен петък, който традиционно в България е 4 и повече дни.

Как се отрази Covid-19 на пазара?

Несъмнено настоящата 2020 година бе разтърсваща за всеки. Епидемичната обстановка принуди милиони хора да се затворят в своите домове, това несъмнено затрудни някои от най-големите бизнес сектори по света. Това от своя страна повлия както негативно, така и позитивно.

Поглеждайки от добрата страна, ситуацията даде изключителна възможност за развитие на онлайн търговията. Ако преди пандемията онлайн бизнеса не беше решаващ фактор, то той сега е в пълната си сила, помагайки на икономиката да се възстанови по-бързо.

От гледна точка на клиента физическите обекти са все още доминиращи, като вземем предвид удобствата и възможностите, които те предлагат. Специалистите уверяват, че брандовете из цялата страна са се подготвили за Черния петък в съответствие със законовите норми, така че няма за какво да се тревожите.

В дните на предстоящата акция ОПАСНО ПАДАЩИ ЦЕНИ в ЗОРА, от 19 до 22 ноември, за тези, които имат нужда от помощ при ранното събуждане в зимните месеци, има 50% отстъпка за Кафеавтомат Saeco SM5478/10. Всички знаем, че качеството на въздуха рязко се влошава през студените месеци. Затова можеш да вземеш Пречиствател Finlux APF-500 PureSense с 42,9% отстъпка. Може да откриете още много предложения с големи отстъпки тук, a в магазините от веригата са предвидени много сериозни предпазни мерки в защита на служители и клиенти. Най-нетърпеливите клиенти, обикновено се трупат още от рано сутрин пред вратите на обектите, а това вече създава първата опасност от неспазване на дистанцията.

Пред магазините на ЗОРА, които не са в търговски центрове има очертани позиции за подреждане на чакащите клиенти с дистанция от 2 метра. Влизането в обектите е задължително с маски и при спазване на изискванията за брой посетители едновременно в обекта. На входа на всеки магазин е поставен    диспенсър снабден с дезинфектант, всички каси са оборудвани с предпазни прегради. Продавач-консултантите контактуват с клиентите при дистанция от 1,5-2 метра. Често докосваните повърхности и уреди от клиенти се дезинфекцират по няколко пъти на ден.

Преди да бъде доставена закупената стока, превозните средства на ЗОРА се дезинфекцират, стоката също, доставчиците са с предпазни маски и спазват дистанция с клиента от 2 метра.

Онлайн магазините помагат изключително много във времена на пандемия, защото удобството да се пазарува пред компютъра дава възможността за значително ограничаване на физическите контакти, защото сега безопасността трябва да бъде приоритет за всеки един от нас. Така че ако предпочитате да пазарувате от комфорта на дома, трябва да сте наясно, че по време на такава голяма акция колкото по-рано се включите, толкова по-добре. Изборът е огромен, ценовите предложения неустоими, но на някои продукти количествата са ограничени. На вас остава удоволствието от добре направения избор.