Снимка: БГНЕС

Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 от най-големите търговски вериги у нас, настоява да отпаднат т.нар. "зелени коридори" за пазаруване на хората над 65-годишна възраст. Становището е адресирано до министрите на икономиката и здравеопазването.

Още по темата

Позицията на сдружението бе разпространена от Българската стопанска камара, чийто член е обединението на търговските вериги. От там споделят виждането, че мярката е неработеща, не води до реални ползи за възрастните потребители и успоредно с това създава предпоставки за струпването на хора от всички възрастни в и пред търговските обекти, свързано с допълнителни рискове за тяхното здраве.

Освен това мярката затруднява работещите на сменен режим, работещите пенсионери над 65 годишна възраст, както и работещите в самите обекти, които често се затрудняват в определянето на възрастта на един или друг клиент, а нямат законовото право да изискват документ за самоличност, посочват от Стопанската камара.

Според камарата търговските вериги влагат значителни средства, за да гарантират безопасна среда за потребителите и за екипите и прилаганите превантивни мерки срещу Covid-19 би следвало да гарантират безопасно пазаруване на всички потребители, независимо от тяхната възраст или от избраното от тях време за пазаруване

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase