Снимка: Bulgaria ON AIR

Синдикатите в МВР организират днес протестен палатков лагер и изложба пред Народното събрание. По този начин за пореден път те ще изразят искането си за 30-процентно увеличение на заплатите. Протестиращите не са съгласни и с идеята парите от детските надбавки да бъдат дадени на полицаите и смятат, че това е опит за разделение на обществото.

"Да се взима от детските надбавки е много грозно, не мога да го коментирам. Това е безнравствена позиция на народните представители", заяви в "България сутрин" заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Още по темата

"Ние не се върнахме на изходна позиция, а ни върнаха, но поне този път имаше една среща да обсъдим евентуално увеличение на заплатите", каза още той.

По думите му в системите на МВР има "страшен дефицит на правила".

"Разговорите с Борисов и синдикат "Огнеборец" не ни засягат, ние не сме ги приели", посочи Илия Кузманов и добави, че този път не става въпрос за обида, а за гняв.

"Ние сме бесни. Подценяват интелигентността на гражданското общество", заяви той и допълни, че когато 2017 г. са протестирали 7 месеца, когато почти никой пак не им е обърнал внимание, заплатите са били 660 лв., а сега достигат 960 лв.

Кузманов сподели, че демонстрациите ще бъдат мирни - с надписи и включени лампи на полицейските коли.

"Някои началници в МВР, които биха желали да се опитат да сплашат нашите колеги, ще ги оповестяваме в медиите всеки ден. Ако някой иска да стане известен, да пробва", категоричен беше зам.-председателят на УС на СФ на служителите в МВР пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че ако до петък няма извинение, няма движение по техните искания и не за сметка на детските надбавки, на 20 ноември ще има национален протест пред Народното събрание.

Кузманов съобщи и че към този момент няма информация за ранени полицаи след снощния протест пред ВМРО.

"Много са дефицитите в МВР, може да отделим цяло предаване, полицаите си купуват сами белезници, униформи и т.н. Трябва да се чуе какво искат гражданите, дефицитите са не само в белезниците и униформите", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase