Снимка: Bulgaria ON AIR

Депутати влизат в ковид отделенията на свищовската и шуменската болница, след като стана ясно че лечебните заведения са със запълнен капацитет и без никакви лекари. В Шумен е д-р Десислав Тасков, който е уролог и преди да влезе в парламента е шеф на общинската болница в Каварна.

"До вчера имаше 253 лежащо болни пациенти с COVID-19 в Шумен, това е лечебното заведение с най-много такива. Грижа се за 50 пациенти. Обучиха ме веднага как минава една визитация. Трябва да си припомня някои неща от студентските години. Справяме се." Това каза за "България сутрин" депутатът от левицата д-р Десислав Тасков.
Той отбеляза, че пациентите са с вариращи показатели и всяка ръка е от помощ.

"90% от пациентите, с които се запознах, са имали самолекуване вкъщи около 20 дни и са се влошили", обясни д-р за Bulgaria ON AIR.

Според него през изминалите месеци са направени грешки, подценен е големият наплив към болниците. Непълноценно било направено всичко в доболничната помощ през лятото.

"Подценихме кадрите и хората в самите болници. Важното е не само да лекуваме пациентите, но да е пълноценно. Че проблемите са наслагвани и има недостиг на лекари и сестри, е свързано с реформи", допълни депутатът.
"По този начин системата на здравеопазването не може да продължава. Носим последствията. Включително и търговския статут на лечебните заведения. Време е за стратегия, но не от вчера за днес. Промяната не може да се случи изведнъж", подчерта събеседникът.

По думите му здравната инфраструктура на държавата е разбита.

Д-р Тасков бе категоричен, че не се страхува да работи в условията в ковид отделението.

"Знам къде се намирам и оценявам опасността. Оставяш настрани страховете си. Целта е да помагам, не знам колко още ще остана в болницата. Трудно е, но въпросът е да дойдат още хора и да се случат нещата със солидарност. Знам колко е важно гласуването на бюджета и ще направя каквото зависи от мен", каза още социалистът.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 3 месеца

Адмирации за този депотат. Не симпатизирам на БСП, но определено с тая постъпка печели симпатии.

22

Анонимен

преди 3 месеца

Самолекуване? Ми, че то другото какво е? Положителен ПСР следва карантина и лекуване по телефона???? Айде бе....то пък по телефона е едно лекуване!!! Направете така, че да има коридор за хората с корона вирус към доктори, а не да ги чакате да се влошат до степен умирачка и тогава да им пратите линейка!!!!! Интересно ми е на 6-тия ден как по телефона ми слушат гърдите за хрипове!

21

Анонимен

преди 3 месеца

"ще си спомня от студентските години " - А,честито ви "лечение" Драги Роби !
корни и бойко що не ги лекува някъв такъв по детски спомени ?