Снимка: БГНЕС

Допълнителни 1000 лв. от бюджета за всяка аптека, която стане денонощна за времето на пандемията. Предложението е по аналогия на допълнителното заплащане за личните лекари и бе представено от Българския лекарски съюз и подкрепено от Българския фармацевтичен съюз.
 
"Осигуряването на денонощни аптеки би могло да се гарантира от бюджета на НЗОК, което най-накрая би легитимирало ролята на аптеките като здравни заведения, каквито са всъщност по закон, а по-важно - и по мисия, както стана ясно в условията на пандемията от COVID-19", посочват още от БФС.

"Що се отнася до предложението да се промени начинът на отпускането на лекарствени продукти без лекарско предписание (т.нар. ОТС-лекарства), считаме, че в тази ситуация не е необходимо да се либерализира още повече фармацевтичният пазар, като се предлагат лекарства в супермаркетите и бензиностанциите, и че тази мярка няма да спомогне за осигуряване на правилна фармацевтична грижа", обясниха фармацевтите.

Според тях в тези обекти пациентите няма да имат достъп до фармацевтична консултация, а безконтролната употреба на лекарства без лекарско предписание може да бъде опасна за тяхното здраве.

"Напомняме за възможността лекарите да предписват лекарства по международното им непатентно наименование (т.нар. генерично предписване), която е широко възприета в ЕС практика, улесняваща пациентите и фармацевтите в осигуряването на необходимите лекарства. Точно сега е подходящият момент и за въвеждане на генерична замяна при някои лекарства", посочват от Българския фармацевтичен съюз.

"В търсене на най-добрите решения за преодоляване на кризата, свързана с COVID-19 сме готови да споделим и успешни практики от други държави, в които за по-успешна борба с пандемията бяха разширени правомощията на фармацевтите по отношение на поставяне на ваксини, предписване на определени лекарства и др. В модерната медицина в центъра на здравеопазването стоят не медицинските специалисти, а пациентите. Всички медицински специалисти следва да работят в пълноправно сътрудничество, още по-единни, ориентирани към една единствена цел - успешно справяне с пандемията от COVID-19", се казва в позицията на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase