Снимка: Патриаршията

В напрежението на днешния ден, в трудностите и ограниченията на пандемичната обстановка, ние, православните християни, навлизаме в онова друго време, когато се подготвяме да изживеем отново дивната радост на Рождественската нощ. Това се казва в обръщение на патриарх Неофит за началото на Рождественския пост, който започва от утре.

Постът е пред нас и ние потъваме в тайната на благочестието, когато „Словото стана плът“ (Йоан 1:14). Истинското Богоявление, изявено в пълнота, по словата на св. Василий Велики, е тайната на Боговъплъщението. Бог дойде сред нас, като прие човешката природа, за да ни откупи от силата на смъртта и ни открие вечния живот. В тази най-удивителна в човешката история нощ Младенецът Христос прегърна падналото човечество и прие човешката наша природа, за да я освети и да ни направи синове Божии. Спасителният Божи план започва своето действие, за да завърши в зарите на Христовото възкресение. „С нас е Бог“ (Матей. 1:23) и светът е друг, животът има нов устрем, с който се преодоляват трудностите на човешкото битие.

Патриархът отправя призив: "Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното, радостта на раждащия се Христос да ни окриля и да ни дава духовна сила"

В своето обръщение духовният водач подчертава времето на изпитание, през което светът преминава, и изтъква потребността от вярата, скромността и дисциплината.

"Братя и сестри, дните са трудни. Живеем във време на изпитание, когато трябва да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните власти. Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното, радостта на раждащия се Христос да ни окриля и да ни дава духовна сила, за да преминем поста и достигнем до Празничната нощ. В трудностите, ние, християните разкриваме своята мощ.

Любовта, състраданието и помощта са връзките на Христовото общество и в тези дни сме длъжни постоянно да разкриваме един на друг тези добродетели. Да не забравяме словата на нашия Спасител: "В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света" (Йоан 16:33), и с тази Божия повеля спокойно да преминем през постния период. Нека се молим искрено за благополучието на нашия народ и цялото човечество. Нека постоянната молитва стори чудеса и в утрешния ден да бъдем по-здрави, както духовно, така и физически", пожелава Негово светейшество.

Патриарх Неофит се обръща към вярващите и им препоръчва: "Търсете своите свещеници, пребивавайте в пост и изповед и пристъпвайте с устрем към светите Тайни Христови. Живейте активно в общността на Православната ни Църква, в нейното богослужение, в общата молитва, и вашата надежда никога да не унива, защото "с нас е Бог" (Матея 1:23/).

Към свещенослужителите патриарх Неофит отправя призив да бъдат "добрите пастири на словесното Христово стадо". "Служението ви да носи радостта и надеждата на идващия празник. Влезте в постното време с дръзновение, като отслужвате със старание и благоговение определените богослужебни последования. Обгрижвайте вашите енорияши - те се нуждаят от вашето слово, от вашата молитва и грижа, особено в тези дни на пандемия. Не скъпете времето си, а отдайте силите си в тайнствата на Изповедта и Евхаристията, и бъдете милосърдни и съпричастни с трудностите, и нуждите на Божия народ. Сега е времето, когато трябва да покажем истинската Христова любов и без притеснение да разгърнем силите си, за да преодолеем трудностите на съвременния свят! Леки и спасителни пости!", пожелава българският патриарх Неофит.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 години

Патриархът е един от малцината, които не ни срАмят.

22

от читател

преди 2 години

До гражданинСъвременния човек живее 80-85г., *** по 35-40, родените там *** като мухи, детската смъртност е огромна, въпреки нон-стоп раждания, хигената е на ниво неадерталци и т.н. , много е жалък коментара, на първобитен човек.

21

Мхм

преди 2 години

Не е изпитание,а наказание. На индианското население по цял свят бяха откраднати земите. Избиха *** и се настаниха на техните земи. Вдигнаха "мравуняци" от по 15-20 милиона на заграбена земя. Размножиха се, нагъчкаха се там, натровиха се с всякаква химия, лекарства, пестициди и какво ли не. Сатаната ги води за носа и така ги "развива", така добре ги "еволюира",че един ден ще се чудят къде да бягат от мрежите на Лукавия. Само чипове в главата и ваксините им трябват за да ги доразвият до критично ниво. Сега е модерно грешките да се наричат предизвикателства. Така спестяват покаяние.