Снимка: Bulgaria ON AIR

Искам да живеем - това е посланието на група хора с бъбречни трансплантации и техни близки, които в 13:00 ч. днес излизат на протест пред Министерството на здравеопазването. Причината е закриването на Клиниката по нефрология и трансплантация.

Колективната оставка на медиците от отделението не е приета, обяви вчера директорът на "Александровска болница". Около 600 са пациентите, за които трябва да бъдат полагани постоянни медицински грижи.

Съпругът и баща Заварин Балтаджиев от Велинград е с бъбречна трансплантация от 15 години. През 3 месеца ходи на прегледи и през 6 месеца за протоколи за лекарства, които трябва да приема постоянно.

Още по темата

"Моята дата беше определена за 11 ноември и при отиването ми в София и диспансера не получих необходимите направления за скъпите изследвания. Нямаше към кого да се обърна за помощ. Бях принуден да отида в лабораторията, както и десетки трансплантирани, където бяхме принудени да си заплатим тези изследвания", разказа той в ефира на "България сутрин".

Ако не получи протокол, Заварин трябва да плаща между 300 и 500 лева месечно за лекарствата, но те не се продават свободно в аптеките. Закупуването им става само след държавна поръчка.

"Някакви хора изнасяха цялата медицинска документация. Нахвърляни в чували по коридори, без някой да гледа дали се пазят тези неща. Стигнах само до коридора и не продължих напред като видях ситуацията", сподели още Заварин пред Bulgaria ON AIR.

По думите му липсва адекватната помощ, която трансплантираните пациенти трябва да получават. Той сподели опасенията си от това, че диспансерът се мести в Четвърта нефрология, където не е ясно дали трансплантираните ще са отделени от другите пациенти.

"Трябва да сме отделно от целия този поток, защото сме доста рискови", подчерта той и добави, че колективната оставка на лекарите вероятно идва заради липсата на нормални условия да проследяват пациентите.

"Това са 15 години. Ако не са те, няма към кого друг да се обърнем. Искаме да бъдем чути и да получаваме нормална медицинска помощ. Искаме да живеем съвсем нормално. Сами сме си търсили начини за финансиране, на повечето държавата не ни е помогнала изобщо", каза още Балтаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase