Снимка: БГНЕС

Не малко от пациентите, които имат нужда от медикаменти за разреждане на кръвта, в момента страдат поради изтеглянето им от аптечната мрежа за лечение пациенти с Covid. Но Министерството на здравеопазването въведе един абсолютно неуспешен механизъм на доставка на тези медикаменти и бременните жени се оказаха най-гласовитата група сред пациентите, които се нуждаят от тях. Това заяви Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

Още по темата

"Алгоритъмът за доставка на медикаменти за разреждане на кръвта е строго нарушение на конкуренцията. Апектите, които ще могат да доставят подобни лекарства, са определени от здравното министерсто по много странен начин - търговците на едро, които имат функцията да снабдяват всички аптеки, изведнъж имат пълното право да избират коя аптека да снабдят.", обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Тази мярка е подобна на 1975-84 г. - времена на зрелия социализъм", коментира още Вълев.

"Освен за възпрепятстване на конкуренция, ние говорим и за нарушен достъп на пациенти. От наша страна предложихме да има процедура, по която с допълнителен документ да се идентифицира първоприемника на лекарствата и да може пациентът да ги получи във всяка една апетка в страната"

За пациенти, нуждаещи се от подобни лекарства, е публикувана информация на сайта на Агенцията по лекарствата, която съдържа три списъка с посочените от  търговците апетки.

"Само в тези аптеки, фигуриращи в списъците, бременни жени ще могат да получат тези лекарства, като се изисква от тях да предоставят рецепта и копие от генетичното изследване, с което се потвърждава диагнозата.", каза той.

В заключение гостът поясни, че аптеките ще изпълнят количество на медикаменти максимум до един месец.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase