Целият свят гледа с надежда към ваксината на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19, която вече показа 90% ефективност. В България ваксинирането ще бъде безплатно и няма да е задължително. А до каква степен може да се доверим на тази ваксина?
 
"Ваксината се намира в трета фаза на клинични изпитвания, участват 44 000 доброволци. Когато бъдат констатирани първите 32 случая на Ковид-19, трябва да се прецени колко от тях са от ваксинираните и колко са  от групата на плацебото. Ако от групата на ваксинираните броят е по-малко от 6, значи ваксината е успешна", обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR
 
Тя уточни, че на 54 констатирани случая на COVID-19, е било установено, че ваксината е дала 90% ефективност. Групите на ваксинираните и плацебото били засекретени, за да няма субективност в анализа на данните.
 
Проф. Александрова посочи още, че от Pfizer и BioNTech няма все още да представят документи за получаване на временно разрешение за спешна употреба на ваксината, тъй като трябва да изпълнят още 2 условия.
 
Половината от доброволците от третата фаза на клинично изпитване трябва да са наблюдавани за странични ефекти поне 2 месеца. Трябва да бъдат достигнати общо поне 164 случая на COVID-19. От Pfizer и BioNTech са очаквали това да се случи в третата седмица на ноември.
 
"Към момента има данни, че страничните ефекти се изразяват в повишаване на температурата и болки в мускулите - напълно в нормата на страничните ефекти", смята проф. Александрова. Специалистите предупреждават, че е важно да се наблюдават страничните ефекти.
 
"Става дума за сравнително кратко наблюдаване. Животът на всеки медицински продукт започва още от момента, в който влезе в реалния живот. Тази новина от  Pfizer и BioNTech дойде от прессъобщение. Сериозните новини идват от сериозни медицински издания - в момента няма такава публикация", подчерта още вирусологът.
 
"В какво ще се изрази ефектът на ваксината - дали броят на случаите ще бъдат намалени или ще бъде намален броят на тежките и смъртни случаи? Ще се отрази ли на безсимптомното носителство на вируса", попита проф. Александрова на свой ред.
 
Тя отбеляза, че се задържа РНК от вируса върху повърхности като дръжки на врати и банкомати. Количеството РНК се повишавало седмица преди в това населено място или район да има скок на заразените. Това можело да се използва за прогнозиране къде е възможно да има локално огнище. 
 
"Приемът на вода е много важен. Не бива да забравяме, дори когато не ни се пие вода. Не само когато сме болни, а и когато сме здрави - да за бъдем здрави", подчерта проф. Радостина Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase