Снимка: Pixabay
Върховната административна прокуратура е разпоредила да се правят проверки, след като са установени десетки нарушения в кухни и кетъринг дружества, които осигуряват храна за детски градини и училища в страната, съобщи БНР.
 
От държавното обвинение уточняват, че проверките се извършват от началото на новата учебна година.
 
Извършени са общо 2873 извънпланови проверки, издадени са 73 предписания и са съставени два акта за установяване на административни нарушения.
 
Проблеми са свързани с помещенията за приготвяне на храната и оборудването в тях, както и предлагане на храни в нарушение на действащите разпоредби, необявяване на алергените или пък неправилно съхранение.
 
Открити са и нарушения за неспазване на програмата за обучение на персонал към системата за безопасност на храните и липса на препарати за дезинфекция.
 
Българската агенция за безопасност на храните е констатирала, че наред с изпълнението на нормативните изисквания за качеството на храната, наличните предпазни средства и дезинфекциращите такива са били установени случаи на несъобразяване със закона. Те ще бъдат санкционирани, допълват от държавното обвинение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase