Снимка: архив, БГНЕС

При лечението на COVID-19 aнтибиотиците не трябва да бъдат прилагани прибързано. Това каза пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ. Както при всички вируси коронавирусът не се повлиява от тях и те трябва да бъдат вземани само по лекарско предписание. Тя отново напомни кои са няколкото стъпки при съмнение, че сме заразени.

"В последно време това, което ме впечатлява, всеки се обажда и казва аз съм COVID положителен. Искам да отправя едно послание към всички тези хора - виждам изключително голямо напрежение на хората, паника и страх. Това, че си COVID положителен, не си обречен, не значи, че животът свършва. Хората оздравяват и се връщат на работа. Хората имат нужда от едно изясняване“, каза д-р Ангелова.

„Първото нещо е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по съвет на лекаря. Да се отпуснат, да релаксират, да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес. Оздравителният процес е до 14 дни. Хората искат бързо да оздравеят и притискат колегите. Тук става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии и лечението не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите са получавали антибиотик, без да имат нужда", съветва д-р Ангелова.

Още по темата

Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото след това има опасност да остане антибиоточна резистентност, каза тя.

„Водещ симптом при 80% от хората е температурата, не се плашете от температурата. Много моля, не се плашете от високата температура, тя е защитна реакция в борбата с вируса и при висока температура вирусите загиват. Не трябва да бързаме да сваляме температурата“, съветва д-р Ангелова.

„Към температурата може да се появи кашлица, а след това и задух. Единият вид задух е да не можеш да поемеш пълноценно въздух, той е израз на паниката, на страха. Но когато има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени за болнично лечение. Това са 15% от заболелите и 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи“, обясни пулмологът.

Не всички губят обоняние, уточни д-р Ангелова. При някои се получава загуба, при други се получава много силна болка по кожата. Има хора, които имат само температура, която продължава до 2 седмици. Трябва да има търпение, всеки да настрои своя часовник, че заболяването протича до две седмици.

Според д-р Ангелова хората, които са си направили антигенни тестове, би трябвало хората да се тестват и с PCR и да влязат в регистрацията на РЗИ.

 

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 10 месеца

Къде работи тая докторка.

49

Анонимен

преди 10 месеца

Какво да правим?Обаждане на лекар.Прием на медикаменти.При задух- болница.14 дни не е нищо друго, освен срок на карантината, но вирусът може да остане в организма и по- дълго.От инфекциозна ги изписват с положителен PCR, после с пневмония и дихателна недостатъчност не ги приемат отново, а ги пращат в общинските болници.Факт

48

Анонимен

преди 10 месеца

горещо препоръчвам! Не гледайте телевизия . Тя ви убива.