Снимка: Pixabay
IT общността излезе с ново предложение за изработването на прозрачна платформа за дарения, която да премахне възможността за злоупотреби с дарените средства. Темата стана широко дискутирана след разследване на Мария Цънцарова от bTV за това как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.
 
"Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала", обясни пред БНР Росен Генчев, който е програмист от 22 години и е създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.
 
Бъдещата платформата ще се структурира така, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, "дори човек да има пълен контрол над нея", заяви Генчев и увери, че е абсолютно възможно. 
 
Това ще е възможно чрез публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да се създаде и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. "Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват", коментира IT специалистът.
Още по темата
 
По въпроса с възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата е кой знае какво технологично постижение. "Нейното изготвяне е тривиална задача."
 
"Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка", посочи още специалистът.
 
Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала "смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват", разказа тя пред БНР.
 
"Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят", коментира Величкова.
 
"Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера", подчерта още Красимира Величкова.
 
Величкова беше категорична, че ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. "Защото не може да се разчита на дарителски пари."
 
"Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase