Снимка: БГНЕС

За пръв път днес регистрацията за заседанието на Народното събрание беше извършена според новите правила, които бяха приети в петък.

116 депутати се регистрираха в зала. Петимата народни представители, които се регистрираха онлайн, са депутати от ГЕРБ - Александър Ненков, Анна Александрова, Пламен Нунев, Митко Полихронов и Младен Шишков.

Някои от тях се регистрираха от болнични стаи, за да има кворум.

БСП поиска изслушване на здравния министър Костадин Ангелов във връзка със ситуацията в здравната система и пандемичната обстановка.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото по думите на председателя на НС Цвета Караянчева не е отправено според правилата.

Против се обявиха от ГЕРБ. Лидерът на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова упрекна БСП заради поредния опит да саботират кворума, предаде БНР.

"Продължавате да се криете в кулоарите на Народното събрание и се явявате тук, само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение?! Не ви ли е неудобно от българските граждани, що за опозиция сте вие?! Ако бяхте отговорни, щяхте да позволите на нас, които можем да лекуваме, да бъдем там, на първа линия, и да бъдем полезни. А не да стоим тук, защото вие смятате, че задължението на народния представител е да дойде да се регистрира, за да вземе надница и отново да отиде да саботира всички дейности в държавата", подчерта Дариткова.

Георги Свиленски от БСП припомни ситуацията от петък, когато социалистите оспориха кворума и се водиха спорове заради поименната проверка.

"Г-жо председател, в петък заседанието е нелегитимно и Вие го знаете много добре. При поименната проверка в залата присъстваха 118 народни представители. Вземате нелегитимно решение на същата тази дата със същото това мнозинство за начина на функциониране на НС днес. Днес продължавате да го нарушавате, днес отново нямате кворум, 121 минус петте колеги, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите, отново нямате кворум, отново искате да покажете и да погазите българския парламентаризъм".

Очаква се депутатите да гласуват окончателно промени в Закона за закрила на детето, които въвеждат допълнителни ограничения на употребата на изделия за пушене, различни от тютюневите. Поправките в закона, внесени партия "Воля", са мотивирани от вредите, които продуктите, наподобяващи тютюневите с неясен произход и субстанция, могат да нанесат върху подрастващите.

Депутатите ще разгледат окончателно и промените в Кодекса на труда, според които извънредният труд се увеличава от 150 до 300 часа годишно. Разширява се и обхватът на еднодневните договори.

Предложение на Обединените патриоти предвижда 24 май да се отбелязва като Ден на Св. Св. Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase