Снимка: архив, БГНЕС

„Най-важното, което трябва да кажем от числата за днес, е че имаме 875 излекувани. За последните седмици има хиляди излекувани”, това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Нова тв.

„Натискът върху здравната система е изключително голям. Особено в София. В столицата е имало над 550 повиквания за последното денонощие. 40 коли са обслужвали целия град. На всеки 40 секунди е имало повикване. Лекарите следват строги алгоритми и медицински факти, за да закарат някого до болница. Около 200 от случаите са били COVID и не всички са били за болнично лечение”, подчерта министърът.  По думите му персоналът не достига навсякъде – не само в България.

„Достъпът до здравна помощ е различен от наличието на легла. Той означава да стигнеш до лекар, да получиш помощ . Проблемът е един-единствен – липсата на лекари и сестри. Той съществува от десетилетия”, подчерта министърът.

„Най-важното е хората да бъдат разумни – да спазват разписаните мерки. Да не се срещат с хора на големи групи. За да пречупим гръбнакът на тази пандемия, трябва да подходим с разум”, призова професор Ангелов.

Още по темата

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна“, обясни министърът.

„Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, категоричен е професор Ангелов.

Той подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

 „Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове,  има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората” заяви здравният министър в отговор на въпрос има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

 

Коментари Напиши коментар

160

Анонимен

преди 1 година

Много ми е кеф като знам, че на българите ще им бият ваксина против Ковид, която е измислена от турско семейство.

159

Шоуто ще почне,

преди 1 година

когато дойде грипът.

158

Анонимен

преди 1 година

до 153 г-н Нищожествокъде видя празни болници бе *** ?що не идеш в Благоевград, цялата болница е ковид ?тъкмо да видиш как един лекар и една сестра се грижат за 80 човека.заповядай, имам двама близки починали, ще те водя на 40 , малко житце, туй онуй ?всички настинки са от корона вируси, тръгнали са от животни преди хиляди години и в началото са били изключително смъртоносни. Впоследствие мутират и стават безвредни. Така ще стане и с ковид-19 някой ден.