Снимка: архив, БГНЕС

"Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита". До това заключение е стигнала делегация на Европейския парламент след посещението си в България през февруари, съобщи БНР.

Делегацията беше сформирана след множество получени петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити.

Делегатите определят системата като "непрозрачна и много сложна". Те отчитат липсата на гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, подвеждащо поведение на частни банки като неинформиране за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите, недостатъчен надзор и санкциониране на частните съдебни изпълнители, труден достъп до безплатна правна помощ за потребителите.

Евродепутатката от Зелените/Европейски свободен Алианс Татяна Жданока определи по време на днешния дебат в комисията по петиции като особено незадоволително посещението на делегацията в БНБ.
Според нея евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията положението да се коригира.

"Акцентираме върху препоръките си към Българската народна банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпускането на кредити, които да гарантират защитата на потребителите според европейското право", каза Жданока.

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков определи доклада като обективен и изрази надежда, че той ще повлияе в правилната насока.

"Лично говорих с Асоциацията на банките. От Асоциацията ми обещаха да поправят тези странни, неразбираеми за нормалните хора условия, които съществуват в договорите", каза евродепутатът.

 

Коментари Напиши коментар

25

ББ

преди 10 месеца

Недосегаеми бандити и рекетьори са банките у бг,схеми,измами,рекет,орабват възрастни хора неадекватни...звъни ти анонимна простит.тка и ти нарежда да се обадиш на определен телефон...или те канят на справка...възкресяват някоя закрита сметка преди десетки години...такси ...лихви...и те рекетират...безсилен си...закони...адвокати...съдии...прокурори...мафия в 21 век в ЕС...новият и много по жесток ЕСССР..екзит...не признавам властта ви престъпници

24

Анонимен

преди 10 месеца

До ГуфуИмам познати извън България и знам какви са лихвите по кредитите там. Както и учудването им, като разбраха, че в БГ ипотечен кредид е с 8% лихва (попитаха ме - да не си се объркал, това е лихва за потребителски).Да не ти говоря за таксите им за теглене (липсват) обслужване (липсват за основна сметка) и т.н.Ясно, че бачкаш в някоя банка, ама няма да е задълго-Revolut и разни други ще ви отвеят и ще си останете с неплатежоспособните и неграмотни клиенти, дето се натискат за по 1000 лв

23

Анонимен

преди 10 месеца

само в държавата на великите бейове чалгаджийски ви начисляват такса теглене защото това не са банки а таксиджийници управлявани от некадърни връзкарски български бейове