Снимка: БГНЕС

COVID кризата не се е отразила на строителството у нас и през тази година усилено се строят магистрали и се ремонтират пътища, обяви строителният министър Петя Аврамова пред bTV.

Тя посочи, че тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" се е оказал сериозно предизвикателство. "Ремонтът стартира през 2018 г. Оказа се, че има сериозни кухини. Имаше анализи и тежко за изпълнение строителство. Това забави процесът“, обясни Аврамова и подчерта, че се очаква през месец януари 2021 г. движението да бъде пуснато.

Регионалният министър коментира и друг голям тунел, който се изгражда в момента - "Железница". По думите на Аврамова строителството там върви нормално и две трети от него е прокопан. През пролетта на 2021 г. се очаква да бъде прокопан целият тунел и да започнат другите дейности, които трябва да бъдат изпълнени – вентилация, отводняване и др.

Още по темата
Заедно с това продължава и строителството на магистрала "Струма".

Що се отнася до магистрала „Европа“, то там предсрочно е пуснато движението по един от участъците на магистрала „Европа“ – 17 км. Това е участъкът между Драгоман и Сливница и той е завършен в пътното платно шест месеца по-рано.

"От петък движението там е пуснато. Това е един участък с 11 сериозни съоръжения. Текат строителните дейности и в участъка от Калотина до Драгоман. През 2022 г. строителните дейности трябва да приключат и в този участък", обясни регионалният министър.

"Последният участък от магистралата, който е от Сливница до Северната скоростна тангента, в момента се процедира. Преди да започне строителството, има една невидима част на проектиране, отчуждаване на имоти, която е трудна и бавна", допълни Петя Аврамова.

Строителният министър коментира и ремонтите по магистрала „Тракия“ в най-компрометирания участък от Чирпан до Стара Загора. Вече са оправени 12 км между пътен възел "Белозем" до пътен възел "Оризово" в  посока Бургас, в момента се ремонтира и в обратна посока.

"Продължаваме и след Нова година. В началото на 2021 г. ще започнем ремонта на останалите 40 км", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase