Снимка: БГНЕС

Фалшиви сертификати с отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, се появиха отново на пазара. За това алармираха пред "24 часа" редица от големите акредитирани лаборатории в София.

През летния сезон порочната практика бе типична по време на отпуските, когато документи с невярно съдържание от PCR тестове бяха засечени на границата при Кулата. След установената злоупотреба тогава гръцките власти взеха решение да се признават тестове само от лицензирани лаборатории на Балканите.

Сега обаче практиката отново е актуална, а заради покачващия се брой положителни резултати всеки ден "услугата" явно е още по-търсена от искащите да минат границите на държави, изискващи отрицателен резултат и документ за това.

"За да е официален документът, той винаги е на хартия и съдържа мокър печат на лечебното заведение и към него винаги се прикрепя касовата бележка. Всяка една проба е с уникален номер, a всеки резултат може да се провери онлайн с уникален потребителски номер и парола. По този начин всеки орган, който иска да провери истинността на документа, може да го направи, след като тестваният с PCR човек му го предостави за справка", коментираха от "Софиямед", където се намира една от най-големите официално акредитирани у нас лаборатории за извършване на тестове за коронавирус и потвърждаване на резултати с валидност и извън страната.

"Тъй като през лятото покрай гръцката истерия на границата бяха засечени ментета документи, които бяха изкопирали напълно дори логото на лабораторията ни, въведохме специални мерки срещу фалшификатите", разказа и собственикът на друга голяма верига от лаборатории - "Цибалаб", Недялко Калъчев.

Издаваните от тази лаборатория документи вече имат два стикера, които ги правят уникални. Първият е холограмен саморазрушаващ се стикер, който не може да бъде разлепен. Слага се и втори стикер, който води до онлайн резултат със съответната парола.

"Откакто започнахме да слагаме тези два стикера, не сме имали сигнали от границата за фалшиви документи, нито сме засичали такива", разказа Калъчев.

Полицията във Франция арестува 7 души, обвинени, че са продавали фалшиви отрицателни тестове за COVID-19 на пътници, заминаващи от най-голямото френско летище - парижкото “Шарл дьо Гол”, съобщи Би Би Си. На мобилните телефони на задържаните 6-има мъже и 1 жена били намерени 200 сертификата менте. Те били продавани между 150 и 300 евро всеки, разкрива прокуратурата.
Основно сертификатите били предлагани на хора, пътуващи за страни в Африка. В повечето случаи ставало дума за пътуващи, които не са успели да си направят тест, но били засечени и отделни случаи на позитивни, които се качвали на борда със сертификатите менте. Престъпната група била съставена от хора на възраст между 29 и 52 г. Процесът срещу тях ще се гледа през март.

Според западни издания черният пазар с фалшиви тестове за коронавирус не е спирал да функционира през последните месеци. Преди 2 седмици британската преса съобщи за случаи на фалшификация при хора, които искат спешно да заминат за определена страна, която изисква тест. Мъж, пътуващ за Пакистан, разказал анонимно, че е взел сертификата на свой приятел, на мястото на името му е написал своето и направил фотокопие, което трудно се отличавало от истинското. Имало случаи и когато туристически агенти предлагали да осигурят негативен тест срещу сума от между 50 до 150 британски лири. Причината да се развие този бизнес е, че във Великобритания се тестват само хората със симптоми или онези, които са на предна линия, така че сдобиването с негативен тест е доста трудно.

Фалшиви тестове могат да се купят и онлайн. Te се харчели между 50 и 60 евро, въпреки че някои от тях дори не приличали на истинските сертификати на лабораториите. Други обаче били добре изпипани и на тях фигурирали имената на истински лекари. Именно от лекари идвали често сигналите до полицията, че с имената и авторитета им е било злоупотребено. Обикновено фалшивите сертификати минавали в страни, където контролът е занижен.

Има обаче и авиокомпании, които много сериозно се отнасят към проблема. Те твърдят, че при поява на съмнения се обаждат в лабораториите, за да получат потвърждение за реалността на теста - нещо, което обаче изисква много време и усилия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase