По разпореждане на здравния министър и ДКЦ-тата се включват в Ковид битката. По 1000 лева ще получат личните лекари. Ефективни ли са новите мерки, въведени от проф. Костадин Ангелов?

"Не сме апелирали никога за 1000 лв. Апелирали сме, че общопрактикуващите лекари са лекари на първа линия. Нашите колеги се грижат за Ковид болни. Досега сме били третирани по друг начин. Адмирирам това действие на правителството, защото моите колеги срещат много трудности, които не се забелязват. Един лекар провежда дузина телефонни разговори, което е много затормозяващо. Много съжалявам, че това не е разбрано правилно от обществото. Ако някой си мисли, че това е лесно, не е така", коментира в ефира на "Денят ON AIR" зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Още по темата
По думите му разпоредбите на министъра на здравеопазването са много отскоро и все още няма яснота как точно ще бъдат приложени. Той изрази увереност, че след като се обещани тези пари, едва ли ще има разминаване в осъществяването на плановете.

"При този огромен пациентопоток със сходни симптоми и при препълнени болници, трябва да се намери друг вариант за действие. Отдавна сме говорили за пунктове, които да са отделно от лечебните заведения, където да може да се тестват пациентите. На практика, в България пациент с положителен антигенен тест не подлежи на карантина", обясни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Според него в Европа има сериозен отзвук на проблема с тестването на пациентите с Ковид-19. Там едва сега започвало да се говори за антигенни тестовете. Те самите щели да търпят развитие. PCR тестовете били много неприятни за пациентите и трябвало лекарят да има съответните умения.

"Относно взимането на PCR проба - лекарят трябва да може да го прави, но не е задължително това да се прави непременно от него. Не се изисква много дълго време за обучение. Студенти, стажант лекари и други здравни експерти могат да извършват тази дейност, защото имат достатъчно висока медицинска култура", подчерта той.

Д-р Брънзалов заяви, че лекарите са изказали своето мнение относно бъдещото развитие на пандемията още през лятото.

"Говорихме, че наесен нещата ще се влошат и ще има втори пик на заболеваемостта. В момента грип няма. Всеки, който киха, кашля и има температура, най-вероятно е с коронавирусна инфекция. Много от случаите протичат леко, но най-важното е хората да бъдат тествани. Всеки ден общопрактикуващите лекари приемаме пациенти с такива симптоми. Това все пак ни е работата", обясни медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase