Снимка: БГНЕС

Заради т.нар. сезонна безработица - с оглед на това, че през есента и зимата безработицата е по-висока - и кризата от коронавируса можем да очакваме, че в края на годината и началото на следващата безработицата в България ще достигне 10%. Това прогнозира д-р Атанас Атанасов, преподавател в УНСС и собственик - управител на "Иконометрика", в предаването "Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта за развитието на пандемията от коронавирус в България първо трябва да се вземе предвид броят на заразените, като според някой експерти те са над 7 пъти повече от официално обявените.

"Ако се запази тази тенденция, можем да очакваме до няколко седмици заразените да достигнат 100 хил. случаи“, каза той пред Bloomberg TV BUlgaria.

Според Атанасов отговорността да обърнем кривата на заразяване е наша, но все пак трябва да бъдат въведени нови по-строги ограничителни мерки.

"От нашето поведение зависи как ще се развие пандемията, но това трябва да бъде определено с нови по-строги мерки, иначе рискуваме драстично увеличение на броя заразени и колапс на здравната система“, добави гостът.

Той обясни, че е по-коректно е да се измерва броят на смъртните случаи към броя на приключените случаи, като заяви, че в света смъртността е около 3%, измерена по този начин.

„Разбира се всичко не може да бъде затворено, но ако в момента предприемем мерки, след две седмици ще имаме по-малко активни случаи и по-малък удар върху икономиката“, заяви Атанасов.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase