Кадър: Bulgaria ON AIR

Опашки пред болниците с мобилни пунктове за бърз тест за Ковид-19. Освен, че на места чакането отнема часове, се оказва, че за едни прегледът е безплатен, а за други не.

Още по темата
В събота вечерта Мария вдига температура, има болки в гърлото и се чувства отпаднала.

Затова днес въпреки голямата опашка и това, че трябва да чака над два часа, е дошла пред Александровска болница, за да си направи антигенен тест.

"Снощи имах температура. Дори и сега имам малко - 37 - те ми я мериха. Казаха ми, че няма да се плаща", разказа тя. С часове на опашката е и Иван. Той обаче плаща 35 лева.

"Просто бях в дълъг болничен, от утре съм на работа и заради това. Лично успокоение. Понеже нямам симптоми, трябва да се плати", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Така се оказва, че за един тестът е безплатен, а за други не. По-рано днес здравният министър Костадин Ангелов уточни, че тестовете са безплатни за хора със симптоми, а по желание ще се заплаща.

От съобщение на страницата на Александровска болница става ясно, че тестът струва 35 лева и за това дали трябва да се плати или неq ще прецени дежурният лекар. Опашки освен пред Александровска болница в неделя имаше и пред "Пирогов".

"Ние бяхме при Александровска болница, там е доста по-дълга опашката", разказа Деян.

От едната на другата опашка се е наложило да се премести и Йоана. Тя е учител и симптомите проявява два дни след като е имала контакт със заразен ученик.

"Събудих се с главоболие, проверих си температурата, имах 37,6. Беше ми много студено, втрисаше ме, говорих с лекарката и тя каза "Отиди да ти направят PCR тест". Надявам се, да са безплатни".

Платен или безплатен, резултатът излиза в рамките на 15 минути. Ако е положителен, пациентите е необходимо да си направят PCR тест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase