Снимка: Pixabay

Не се стремете да поддържате еднаква температура в жилището си през целия сезон, защото тогава не пестите енергия. Това обясни Мая Николова, директор Дирекция „Дялово разпределение и енергийни услуги“ в „Топлофикация София“ ЕАД. Тя представи няколко съвета за спестяване на топлинна енергия и оптимизиране на сметките за отопление и топла вода без лишения от топлинен комфорт в жилището или в офиса.

Още по темата

„Вашият радиатор има едно умно приспособление, което се нарича термостатичен вентил. Той има отделни степени, когато го завъртите на определена степен, вие му давате команда каква температура трябва да бъде постигната в помещението. Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина на радиатора. Не забравяйте вентилът максимално отворен целият сезон, защото тогава той няма да може автоматично да затвори достъпа на топлина в радиатора, независимо че в помещението вече е достатъчно топло. Най-икономично е да оставите вентилът на средна позиция. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство. Температурата в спалните през нощта може да бъде по-ниска, без да се наруши комфортът на спящите. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да затворите вентилите на радиаторите, вечерта ще е нужна много повече енергия, за да стоплите изстиналите помещения“, обясни тя пред радио „Фокус“.

Николова уточни, че е най-добре вентилите да се оставят на втора степен. Завесите, декоративните решетки и масивните мебели пред радиаторите пречат на топлообмена в помещението и също увеличават консумацията на топлинна енергия, добави тя.

Услугата обследване с термокамера дава информация от къде изтича топлината.

„Прегледайте общите помещения, коридори, стълбища, тавани и мазета. Ако има счупени или незатварящи се прозорци, ремонтирайте ги своевременно, за да не се губи навън топлинна енергия. Осигурете добро затваряне и изолация на входната врата, оттам също може да се спести топлинна енергия“, обясни тя.

Експертът каза още, че освен обследване с термокамера, потребителите могат да получат анализ и разяснение за оптимизация на потреблението и сметките за топлинна енергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase