Спешната помощ започна да изнемогва заради броят на заразените с COVID-19. Министерството на здравеопазването включи и частни линейки в системата на неотложна помощ.
 
"Има над 100 частни структури, които притежават линейки. Съвсем спокойно могат да се включат, те вече работят в тази насока. Това е страхотно подпомагане на държавната машина. Здравеопазването в България е микс от държавно и частно, който може добре да се справя със системните проблеми", заяви бившият директор на ''Пирогов'' доц. Спас Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че повечето от частните линейки отговарят на условията. Те са добре оборудвани, с апаратура и в тях има медицинско лице. Според него не може да се говори за съществена разлика в оборудване и персонал, когато ги сравняваме с държавните линейки.
 
"Твърде често структурите, които работят по този начин, обявяват, че вършат не спешна дейност, а домашни посещения. Трябва да се даде малко по-широко място на тези структури да извършват и спешна помощ. Ограничението идва от това, че дейността не може да се регламентира като спешна. Вече има такива структури, които работят в условията на Ковид-19 и изпълняват такъв тип поръчки", обясни доц. Спасков.
 
Доц. Спасков е на мнение, че средствата за държавната спешна помощ са недостатъчни и това е довело до дефицит в броя на персонала. Имало достатъчно оборудване и линейки, но проблемът бил да се качат повече медици в тях.
 
"Спешната помощ е изключително съблазнителна за младите лекари. Със супер радост биха работили такава дейност. Не може да се говори за ниско качество на медицинското обслужване, ако влязат да работят млади лекари там. Те биха искали по-добро заплащане и възможност за допълнителна квалификация - след време да може да работят и като болнични лекари", каза още доц. Спасков.
 
Бившият шеф на "Пирогов" изтъкна важността на добра координация между Бърза помощ и болниците, както и между самите болници, за да може да се оказва по-добра медицинска помощ. Той е на мнение, че координацията трябва да бъде по-добра и този проблем може да се реши нормативно.
 
Доц. Спасков обясни, че хората вече са започнали да възприемат мерките като полезни и ги изпълняват. А голяма част от тези, които са с малка симптоматика, веднага отивали да си направят изследвания. Това е и причината за скачането на броят на заразените у нас.
 
"Имаме разширяване на болестта. Съвсем естествено е бройката на пациентите в реанимация и смъртните случаи да се увеличават. В момента Министерството на здравеопазването подхожда изключително активно към проблемите. Ежедневно се правят корекции на заповеди и се вкарват нови идеи в процеса. Дейността е оптимална", категоричен бе той.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Е как смъртността по света падна под 3% у нас я докарахте до 6.2% - има две възможностти или сте толкова некъдърни че за 8-9 така и не се научихте как се лекуват такива пациенти или PЗИ пише напоразия починали като жертви на вируса

13

Анонимен

преди 1 година

Ами не знам колко е нормално да сме с много по-висока смъртност от другите дъжави... Или простo ни казва "положението е такова, здравеопазване нема, мpете спокойно"...

12

Анонимен

преди 1 година

Не знам дали има Ковид 19 но все повече се убеждавам , че симптомите на умствената изостаналост нарастват със застрашителни темпове и напоследък преминават в тотална шизофрения.