Снимка: БГНЕС
ЦЕРН разработва апарати за обдишване на пациенти с COVID-19.
 
Пандемията принуди Европейската организация за ядрени изследваня в Женева да използва знанията си във физиката на елементарните частици по приложим начин.
 
"В ЦЕРН беше разработена апаратура за обдишване на пациенти, която е значително по-евтина от стандартното и може да работи на батерии. Идеята е с такава апаратура да бъдат снабдени африканските страни, където невинаги и навсякъде имат електричество", обясни проф. Леандър Литов в ефира на bTV.
 
"Това е пример как неща, които ние сме разработили за други цели, може да намерят приложение в борбата с COVID-19", поясни още той.
 
Апаратите за обдишване изцяло са разработени от ЦЕРН.
 
"Към момента и във Франция, и в Швейцария ситуацията никак не е проста. ЦЕРН бе затворен почти три месеца. Върнали сме на 60-70% от капацитета работата си, но е трудно да се каже как ще продължим. Закъснява с около шест месеца по програмата ни от преди да се появи COVID-19, но не сме я изменили по никакъв начин", разказа проф. Литов.
 
Български специалисти в ЦЕРН също са взели участие в работата по големия адронен колайдер.
 
"Ускорителят не работи от близо две години. Идеята беше да започне да работи при по-високи интензивности тази пролет. В момента върви обновяване на детекторите. Два от резултатите са много интересни - продължаваме да изследваме хикс бозона и неговите свойства. Дотук те съвпадат със стандартния модел. Неблюдавахме и нов модел на разпад, който е един дълго чакан резултат", поясни проф. Литов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase