Снимка: Bulgaria ON AIR

"Лечебните заведения не са си свършили работата по откриване на леглата", каза на брифинг днес здравният министър Костадин Ангелов. Кой е виновен за липсата на организация в болниците?

"Искам да отправя една молба - нека бъдем солидарни, отговорни към здравето и да действаме като общество. Нека тази криза не става повод за разединение. Отговорността за състоянието на здравната система не е на един или два екипа на здравното министерство. Сега не е моментът да правим анализи, а да се мобилизираме и да действаме" каза общинският съветник от СДС д-р Антон Койчев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му в момента сме в дифузно разпространение на COVID-19. Той добави, че алгоритмите за лечение са разписани и трябва да се изпълняват от болничните мениджъри. Д-р Койчев бе категоричен, че в момента няма липса на легла.

"Другата голяма отговорност е на Спешната помощ. Увеличиха броя на линейките, това е стъпка в правилната посока. Не е вината в координационните центрове, ситуацията е много динамична. Здравната система е под изключително голям натиск. Доброволците юридически нямат право да работят с болни, както лекарите, но те могат да бъдат от помощ", отбеляза общинският съветник.

Той подчерта, че в "Александровска" болница от самото начало има доброволци и именно тя е била пионер в това начинание.

"Днес имахме разговор с г-жа Фандъкова. В нашите болници до 16:00 часа имахме 75 болни с COVID-19 в четирите градски многопрофилни болници. Директорът на Четвърта градска болница влиза в ковид отделението, той е уважаван и утвърден специалист. Утре ще бъдат готови резултатите от проверката", обясни д-р Койчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и темата за недостига на линейки. Според него проблемите в Спешна помощ са системни и много стари и е факт, че има дефицит на екипи на Спешната помощ в София.

"Ако говорим за политическо лидерство - това е един от белезите му - да имаш волята за необходимите реформи, без да ги забавяш. Дават за пример преструктурирането на Спешната помощ в Румъния - това е оптимизиране на ресурса и правилното му насочване. Работата е изключително изпепеляваща, въпрос е и на работна среда", посочи д-р Антон Койчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase