В Деня на народните будители ви срещаме с дигиталното момиче на Европа. Тя е само на единайсет години, но се занимава с кодиране и програмиране на роботи. А проектите ѝ са с кауза и са насочени към деца с увреден слух.

"Мотивират ме усмивките на децата, блясъка в техните очи, чрез технологиите мога да променя нещо към по-добро. Да разчупя стереотипите за момичетата, защото те са много подценени", казва Тайра.

От три години създава платформи за обучение на деца с увреден слух. Нейните проекти са с кауза – здравословното хранене, приобщаването на различните деца в обществото.

"Докато се забавлявам, помагам на хората. Иска ми се ние в България да имаме възможност да създадем филм за дете с нарушения, колко е труден животът на едно такова дете", посочва момичето пред репортер на телевизия Bulgaria ON AIR.

Тайра има няколко престижни международни награди. А мисията ѝ е да достигне до повече деца. В момента работи по проект, свързан със занимания за децата в болница. Категорична е, че доброто съществува, а мечтите ѝ са неограничени.

Мечтае да направи дигитален комикс за децата с увреден слух, както и да бъде създаден филм за децата в неравностойно положение. За да видят хората, че успехът не е във външния вид, а в доброто сърце.

Вярва, че роботът е приятел на човека, а в бъдеще те ще са неизменна част от ежедневието.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase