Снимка: БГНЕС
Приютите за животни в САЩ са се изпразнили по време на пандемията, тъй като хората са приели карантината и дългия престой вкъщи като най-подходящия момент най-накрая да си вземат домашен любимец.
 
Ще има ли бум на изоставени домашни любимци, след като се върнем към нормалното си ежедневие?
 
"Ако погледнем данните за приютите на "Екоравновесие", ще отчетем около 1/3 повече осиновявания на кучета тази година в сравнение с 2019-а. Но не можем да говорим за празни приюти в България", каза пред БНР Росалин Шмих. Тя е съосновател на Бандата на 1500-те. Това е организация, която от 4 години провежда разходки на кучетата от общинските приюти в София с доброволци.
 
Росалин казва, че благодарение на разходките, кучетата в приюта могат да се социализират и да намерят своя човек. Разходките се случват всяка седмица – петък, събота и неделя, като всеки ден са в един от 3-те големи приюта в София - Слатина, Сеславци и Горни Богров.
 
Шмих подчерта още, че преди да осинови, човек трябва да си даде ясна сметка дали ще има достатъчно време за разходки, например, както и дали през следващите години ще му се наложи да пътува на места, където няма да може да вземе домашния си любимец със себе си. Мотивацията може да е най-различна, но решението не бива да бъде спонтанно, а добре обмислено.
 
Хората по време на карантината прекарват повече време вкъщи, но трябва да обучават кучето си и на самостоятелност, за да не възникне проблем след края на епидемията, смята Росалин.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase