Снимка: БГНЕС

През уикенда затвориха всички нощни заведения в София, като мярката ще важи през следващите две седмици. Решението е на база повишените случаи на COVID-19 и хоспитализираните пациенти в София.

Фандъкова призова фирмите в София при възможност да пуснат служителите си да работят онлайн, а според нея тази мярка трябва да се въведе и от университетите.

УНСС вече обяви, че преминават на дистанционно обучение, от вчера това направи и Софийският университет "Св. Климент Охридски".

Още по темата
По отношение на училищата столичният кмет уточни, че ако случаите продължат да се увеличават, ще препоръча учениците от горните класове да преминат в дистанционна форма.

В Перник и Сливен също затвориха нощните заведения, забраниха и тържествата. В Пловдив клубовете работят на 50% от капацитета си.

В Шумен забраниха дискотеките до 16 ноември.

Заповед издаде и РЗИ-Благоевград. С нея дискотеките в Югозапада ще останат празни също за 2 седмици.

Недоволство

"За нас това е абсолютно е хвърляне на прах в очите на хората, че нещо се прави и се бори с пандемията, което няма да доведе до никакви здравни резултати. Видяхме в Европа, че трета седмица числата се покачват", подчерта председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Според него ограничаването на работата на заведенията няма да продължи само две седмици.

"Откровена лъжа е това, че ще бъде само 14 дена. Всички знаем, че стигне ли се до затваряне, ще отидем до март месец. Ако първия път не успяха да фалират целия бранш, то този път ще фалират всички. Нощните заведения няма да издържат така. Не съм убеден, че след 10 дена няма да кажат да затворим и дневните", допълни той.

"Има огнища в училища, в цехове, във фабрики, в старчески домове. Как така изведнъж ще затворим заведенията, където няма нито едно огнище. Събирали се били хора. Това не води до зараза, може би сме си взели правилни мерки. Нямаме болни бармани, сервитьори и готвачи. Шивашките цехове са пълни с болни, общинските предприятия са пълни с болни, при нас няма. Защо някой си измива отново ръцете с нашия бранш?", попита Алибегов.

Вчера Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излезе с позиция за ясни мерки и правила относно затварянето и ограничаването на дейността на хотели, заведения и ресторанти.

За да има предвидимост за бизнеса, макар и в условията на глобална пандемия и динамично-променяща се обстановка, според нас е необходимо да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат "изненадвани в последния момент" с решения, заради които търпят финансови загуби, гласи съобщение на асоциацията.

От БХРА смятат, че дори и мерките, които се предприемат към момента, да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата.

От асоциацията искат яснота при колко положителни теста, направени за определен период от време, ще ограничава работата на заведения и хотели, а също и при колко възстановили се работата на обектите ще се възобновява. По този начин браншът ще може да планира своята дейност.

Спират плановия прием в болниците в "червената зона"

От неделя със заповед на министъра на здравеопазването лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

Преустановява се и плановата оперативна дейност в болниците в областите със заболеваемост от 60 до 119 души на 100 хиляди население. В тези лечебни заведения са задължени да разкрият ковид структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Забраната за планов прием и планова оперативна дейност не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase