Има голям път да се извърви от Историческата комисия между София и Скопие, докато се стигне до съгласие по основни въпроси, коментира в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR проф. Кирил Топалов, член на комисията, след последното й заседание.

"Щом за Гоце Делчев не можем да се разберем след като имаме всички архивни документи - техни, на семейството. Те са били 9 братя и сестри почти всички са загинали в борбата. Но те (б.р. историците от Скопие) не се съгласиха да пишем за Гоце Делчев, че произхожда от българско екзархийско семейство от Кукуш - няма българско семейство, можело да се пише "от екзархийско семейство". То екзархийско семейство в онзи момент означава, че е било българско", коментира в разговор с Милена Милотинова проф. Кирил Топалов.

Още по темата
"Не допускат да се напише, че Гоце Делчев е преподавал български език в Щип и Банско, не допускат да се напише, че българската държава стои зад всички негови действия. Твърдят, че той се е борил за свободна и независима Македония.... Те (б.р. - борците) са се борили за автономна Македония, която един ден са се надявали да я присъединят към България, както Източна Румелия се присъединява към Княжество България. Свободна и независима по онова време не е дори България, тя по онова време още е трибутарно княжество, подчинено на султана," анализира проф. Топалов.

Според него историците от Скопие не са склонни на отстъпки, въпреки че добре познават историята и изворите. Причината за това по думите му е, че идеологията от времето на сърбокомунизма властва и сега в западната ни съседка.

"Ще ви кажа как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: "Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи". Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години. Как искаме тези деца като пораснат да ни обичат?", казва проф. Кирил Топалов.

"Освен това, непрекъснато се говори за "фашистичката българска окупация". Казвали сме на нашите колеги: Можем да ви засипем с киноленти, със снимки, с всичко, когато българската армия отива да освободи Македония от сръбското варварско робство тогава. Целият народ – с букети, цветя, деца, песни, музика ни посрещат, изкарват и училищата. Цар Борис отива без охрана сред децата. Но нито една снимка нямат, когато влиза сръбската армия и когато 80-те хиляди български войници се изтеглят и нахлува една 52-хилядна сръбска армия, която унищожава всичко що е недоунищожено българско там“, коментира работата на колегите от Скпоие проф. Кирил Топалов. Т.е. те фалшифицират всичко, заблуждават своето общество, така учат и децата, казва ученият.

"Занимаваме се отдавна с учебниците. Ние ги запитахме, защото тези неща ги приехме преди две години. Казахме им – покажете, какви стъпки сте направили, за да промените тези нелепости във вашите учебници, а има и други. Нищо не са направили. Къде е писмото до вашето просветно министерство, че предлагате в следващите учебници да има промени? Няма такова писмо, няма такива предложения. Следователно, те не правят абсолютно нищо", категоричен е в оценката си проф. Кирил Топалов.

Целия разговор на Милена Милотинова с проф. Кирил Топалов вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase