Повече от половината българи получават по-малко доходи вследствие на кризата, причинена от пандемията. Това показват данни от проучване на Кантар по поръчка на Европейския парламент. Изследването е направено в периода 25 септември – 7 октомври сред 25 хил. граждани от всички държави-членки на Европейския съюз.

Изследването сочи, че 53 % от анкетираните българи имат намалени доходи заради пандемията от коронавирус. 26 на сто от нашите сънародници очакват кризата да се отрази на техния приход в бъдещ момент, а само 15 % твърдят, че няма да усетят финансова промяна.

В Европа близо 40 на сто посочват, че доходите им вече са спаднали, а 27 % смятат, че това ще се случи скоро.

България е в челната петица сред страните в ЕС с орязани доходи, като първо място заема Кипър с 57 %, следвана от Гърция, Испания и Румъния с 55 на сто.

От анкетираните страни най-слабо засегнати се оказват жителите на Дания (17 %), Швеция, Финландия и Люксембург (19 на сто).

Какво ще се случи с българската икономика в следващите месеци и как да тълкуваме данните от проучването? Разговор по темата с Адриан Николов от Института за пазарна икономика в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase