От днес е задължително носенето на предпазна маска на открито при струпване на хора и когато не може да се осигури физическа дистанция от метър и половина. Изключения правят заведенията, местата за хранене, спортуващите на открито, участниците в конгреси по време на тяхното изказване, водещите и гостите в телевизионни предавания, както и децата до 6 години.

Решението отново предизвика бурни реакции и полюсни мнения. Спортният журналист Едуард Папазян смята, че основният довод, който не се изказва от противниците на маските е, че тези маски са въведени от правителството на Бойко Борисов.

Още по темата
"Каквото и решение да вземе властта, тези хора ще са срещу него. Да ни обясняват, че няма смисъл от мерките, е единствено атака срещу правителството. Носенето на маски на открито, съчетано с неносенето на маски в заведения, е пълна глупост. Тук правителството наистина не е последователно в своите действия. Ако не друго, поне 60% от хората се научиха да си мият ръцете повече от един път седмично", коментира той в "България сутрин".

Mузикантът Венцислав Мицов посочи, че още от началото на пандемията са се оформили два лагера, които говорят по всякакъв друг начин, но не и експертно. Поради това влизаме в сферата на хипотезите, в сферата на теориите на конспирацията и нямаме полезен ход, смята той.

"Има разни нелепи неща. Изпусната ситуация от самото начало. Приемане на маски, отхвърляне на маски, чували с трупове, страшни неща. Комуникацията е толкова изпусната, че вече на кътни зъби да се изправят на челна стойка, няма да им се получат нещата. Един не излезе и не каза какво трябва да правим. Объркани от цялото това нещо, хората вече не вярват, че има Ковид", заяви Мицов пред Bulgaria ON AIR.

Музикантът Светослав Витков също изказа своето мнението в студиото на "България сутрин".

"Нито съм привърженик на теорията на г-н Мангъров, нито на Оперативния щаб. Безполезността от носенето на маски на открито е ясна. Защо в България може да се затягат мерките, но държавните институции не са съпричастни с бизнеса, който е потърпевш от коронавируса? В Гърция затягат мерки, но там като не работиш, държавата ти плаща", обясни Витков.

Витков изтъкна, че може да се очаква всичко от неконтролирания страх и неконтролираните мерки. По думите му правилният начин е максимален ефект с минимални усилия - да спазваме хигиена и дистанция, да не отиваме при родителите ни без тест.

"Пазиш себе си, пазиш другите, но отговорността винаги е персонална. Но когато логиката в носенето на маска на открито се загуби, тогава тези мерки са неадекватни", настоя музикантът.

Коментари Напиши коментар

44

Тити

преди 1 година

Маската е логична тогава, когато около теб има много хора! Няма да те предпази на 100%, но поне на полувина - тогава си заслужава!Но, всеки един трябва да знае и как да си я постави, а не просто да я носи! Трябва да покрива носа и устата! Но, за съжаление масово се слага само на устата!Освен това е необходимо да се пере и глади а не просто да сложиш едно парче плат с ластик. Хигиената трябва да е на високо ниво!

43

1244

преди 1 година

В Испания са от юни с маски навсякъде! И пак много болни. Следователно полза няма от маските на открито! Пък и на закрито!Елементарната култура изисква, когато кашляш, кихаш или се при,яваш да си сложиш ръката на устата. Както и да не си *** ръцете и да ги миеш редовно!

42

Анонимен

преди 1 година

Ооо, скауец, къде изчезна бе ефтин. Мерцедеса не остаря ли вече, нареждай се за нов, Боци раздава