Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пазарът на недвижими имоти у нас показа, че е адаптивен и стабилен. Резултатите за третото тримесечие са доказателсто на тезата, че имотите са сред най-големите убежища за пари, но въпреки всичко инвестирането в ново строителство носи със себе си и неизмерим риск. Това заяви Николай Господинов, собственик и изпълнителен директор на iBrockers, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Новото строителство е един от най-важните сегменти на пазара на недвижими имоти - всеки си мечтае да се премести в нов дом и навсякъде по света има държавна политика, която насърчава подобни инвестции, но в България такава няма... Банките, които са най-големият играч на пазара, рядко финансират строителства в начален етап, дори и понякога въобще не го правят, тъй като целият строителен процес се случва доста тихо и под радара, като само и единствено строителят може да реши кога е завършен проектът. Предварителните договори никъде не се регистрат и така той може препродава един имот десетки пъти", обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

Като съвет за желаещите да инвестират в ново строителство Николай Господинов заяви, че е по-добре първоначалната вноска да бъде около 10-15% от стойността на имота, като останалата част да бъде изплатена при Акт 16.

Относно отраженията на Covid върху пазара на недвижими имоти Господинов посочи, че най-голяма промяна се забелязва в отношенията между наемодател и наемател, като "след тези два-три месеца на шок пазарът за жилищни имоти започна да си възвръща предишните нива".

"Банките, като основен инструмент за финансиране, бяха в началото доста по-рестриктивни при отпускането ипотечни жилищни кредити, а в момента всичко се нормализира. От близо десетина години практика им е била винаги една и съща - 20% самофинансиране и 80% банково финансиране, но всичко зависи и от оценката на имота".

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase