Снимка: БГНЕС
Личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест само на човек със симпотми на вируса. Това каза пред bTV д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.
 
"Ако си бил близо до човек с коронавирус, най-малкото трябва да се изолираш, но личният лекар няма да му издаде направление за тест, а през система ще подаде информацията към РЗИ, че има такъв контактен човек", обясни той. 
 
"Иначе ще стане хаотично звъненето на личните лекари, освен това преди втория ден след контакт със заразен PCR-ът ще бъде отрицателен", добави д-р Маджаров.
 
"Личните лекари искат по електронен път да се случва издаването на подобни направления, но не се изключва и злоупотребяването с това", изтъкна председателят на БЛС.
 
"Затова има правило за поне 4 симптома, които са субективни - например висока температура, отпадналот, кашлица, загуба на мирис, може да няма загуба на мирис, да има друг симптом, рентгенови данни за пневмония прюс други и може отново да има предпоставка за тест", допълни д-р Маджаров.
 
Той не смята, че ще се стигне до внезапно блокиране на страната заради COVID-19. 
 
Д-р Маджаров коментира и разединението в мненията на лекари относно заразата и препоръча споровете да са в научни форми, а не в социалните мрежи. 
 
Той подкрепи призива на здравния министър да не се пътува до Благоевград и Търговище освен ако не е по работа или нещо наложително. Маджаров обясни, че това е удар по местната икономика, но каза, че е наложително, за да се спре разпространението на COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase