Снимка: БГНЕС

Над 2/3 от пътните знаци не отговарят на изискванията и на практика са невидими за шофьорите. Това показва инспекция на експерти по пътна безопасност със специални уреди. Причината за проверката е поредицата от тежки катастрофи в последните седмици, предава NOVA.

Около мнението, че знаците и маркировката са причина за много от катастрофите се обединиха пътни експерти. Затова започнаха да правят проверки на качеството им в населените места. Стартът на инспекцията е близо до училище. Първо се прави оглед на знаците за това дали имат стикери за годност.

„Ако има стикер, минаваме на следващата стъпка, това е дали знакът е светлоотразителен”, заяви Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Оказва се, че повечето табели на практика са невидими за шофьорите. „Може би около 70% от пътните знаци в зоната, в която се намираме, не отговарят на минималните изисквания. Те трябва да бъдат подменени”, поясни Русинова.

Пътните експерти ще сезират всички общини, в които установят негодни знаци, за да стартира процедура по подмяната им.

 

Коментари Напиши коментар

31

глас от тъдява

преди 6 месеца

Добре са си невидими, щото в Испания имам обратния проблем- като включа автоматичните дълги светлини и колата почва да припознава отраженията от знаците за фарове на насрещноидващи автомобили и на всеки знак превключва от дълги на къси.

30

Край

преди 6 месеца

2/3 са невидими другите па се не спазват.

29

Анонимен

преди 6 месеца

нЕма грижи. Докато се толерира "шофиране с несъобразена скорост" без никъде да са упоменати критерии за това (дори и шофиране с 10 км/ч може да се упомене по същия начин) ще наказват шофьорите за изкривени в дупките по пътищата джанти, ще ги наказват и за невидимите зад дървета и храсти знаци/табели, които прото няма как да видят и т.н. Да живее <кафето> за КАТ-аджиите. И да пребъде статистиката...