Снимка: Pixabay
"Леките случаи на коронавирус и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма. Познатият като пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове", обясни в ефира на bTV председателят на експертния съвет за борба с коронавируса - проф. Коста Костов. 
 
При пост-ковид синдрома заразеният пациент продължава да има симптоми и след оздравяване. Синдромът се развива три седмици след началото на заболяването, а хроничният - след три седмици. 
 
"Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Различни прояви на недостиг на въздух. Пост-ковид синдромът не засяга само тежките случаи, засяга и такива, които прекарват леко болестта. Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни. От пациентите 30% са с фибриозни промени. Съчетават се с функционални проблеми", допълни проф. Костов. 
 
Той добави, че по темата трябва да говорят пулмолози, които са специалисти, а не медици, обучавани в други области, визирайки директора на "Пирогов" - проф. Асен Балтов, и председателят на Националния оперативен щаб - проф. Венцислав Мутафчийски. 
 
Проф. Костов обясни нарастващия брой на заразените с метафората, че навлизайки в океана вълните са големи. Според него начинът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да спазва трите основни правила - дезнфекция, дистанция и носене на маски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase