Проучване на "Маркет линкс" показва, че 71% от българите искат европейските институции да се ангажират със събитията в страната ни и да решат проблемите ни. Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков смята, че политическата криза у нас придобива международен оттенък. 

"Събудихме се с два механизма, а не с един. Тези хора, очевидно след 3 месеца протести, търсят инстинктивно помощ от европейските институции. Даваме си сметка, че до голяма степен всичко е в нашите ръце. От друга страна съществува очакването ЕС да дисциплинира своите страни членки и европейските институции да се намесят по-активно", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него част от българското общество е започнала да очаква от държавата да решава техните лични проблеми. А модерната културна парадигма е човек да вярва в собствените си сили и да въздейства на политическия процес.
 
"Години наред не само ЕНП беше подкрепяща политиката на ГЕРБ. Подкрепа се виждаше и от Европейската комисия. Все пак има невидим за нас външен натиск. Позицията на ЕП ще окаже неизбежно влияние върху вътрешнополитическата ситуация, но надали ще доведе до конкретна развръзка", коментира Живков.
 
Той е на мнение, че в момента няма разлика в доверието между ГЕРБ и БСП. Тезата на "Маркет линкс" е, че БСП подобрява електоралната си подкрепа, поради негативната вълна срещу управлението и ГЕРБ. Третата позиция в проучването за електоралните нагласи се заема от"Има такъв народ" на Слави Трифонов.
 
"Партията на Слави Трифонов се захранва основно от недоволните от ГЕРБ и тези, които обичайно не гласуват. Тази мобилизация при "Има такъв народ" не може да кажем, че е достатъчно устойчива", отбеляза още социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase