Проучване на "Маркет линкс" показва, че 71% от българите искат европейските институции да се ангажират със събитията в страната ни и да решат проблемите ни. Социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков смята, че политическата криза у нас придобива международен оттенък. 

"Събудихме се с два механизма, а не с един. Тези хора, очевидно след 3 месеца протести, търсят инстинктивно помощ от европейските институции. Даваме си сметка, че до голяма степен всичко е в нашите ръце. От друга страна съществува очакването ЕС да дисциплинира своите страни членки и европейските институции да се намесят по-активно", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него част от българското общество е започнала да очаква от държавата да решава техните лични проблеми. А модерната културна парадигма е човек да вярва в собствените си сили и да въздейства на политическия процес.
 
"Години наред не само ЕНП беше подкрепяща политиката на ГЕРБ. Подкрепа се виждаше и от Европейската комисия. Все пак има невидим за нас външен натиск. Позицията на ЕП ще окаже неизбежно влияние върху вътрешнополитическата ситуация, но надали ще доведе до конкретна развръзка", коментира Живков.
 
Той е на мнение, че в момента няма разлика в доверието между ГЕРБ и БСП. Тезата на "Маркет линкс" е, че БСП подобрява електоралната си подкрепа, поради негативната вълна срещу управлението и ГЕРБ. Третата позиция в проучването за електоралните нагласи се заема от"Има такъв народ" на Слави Трифонов.
 
"Партията на Слави Трифонов се захранва основно от недоволните от ГЕРБ и тези, които обичайно не гласуват. Тази мобилизация при "Има такъв народ" не може да кажем, че е достатъчно устойчива", отбеляза още социологът.

Коментари Напиши коментар

153

Анонимен

преди 1 година

Като гледах увисналия нос на мо..шеника харизанов по нац тв и нападките му към трифонов, явно нещата в крадлива..та опг геПи не отиват на добре...

152

Словянин

преди 1 година

Докато сме в НАТО и Еврогейския ще сме най-бедните в Европа. Западът с корпорации и банки ни краде с 16 млрд Евро годишно. ТВ-та промиха мозъците на българите, та на убийците ни от Запад да разчитаме като на "спасители". Българско УМИРА точно заради ЕС.

151

Анонимен

преди 1 година

Циркът България ще има и вече клоун!Браво на всички българи циркаджии!Неспасяема нация!