Снимка: БГНЕС

Според проучване на  Eurofound (Европейската фондация за подобряване на живота и работните условия), което обръща внимание на последиците от пандемията от коронавирус, ситуяцията през юли изглежда по-оптимистично, отколкото през април. И все пак, България продължава да е начело сред страните члнеки на ЕС по брой хора, които се страхуват, че ще загубят работата си в следващите три месеца.

20% от българите се опасяват, че ще останат без работа, като процентът е намалял с 10% от месеците в началото на пандемията, когато 30% от анкетираните са отговорили, че се страхуват да не загубят работата си. След нас в челната тройка се нареждат Малта със 17% и Гърция с 15%.

По-малко европейци са изразили притеснение, че личното им финансово положение се влошава през юли, отколкото през април - от 38% спада на 34%. През април 60% от българите са отговорили, че финансовата им ситуация ще се влоши след три месеца. През юли този процент спада на 38%. Едва 15% сап оптимисти, че финансовата им ситуация ще се подобри, като този процент не се променя и през двата месеца (април и юли).

Запитани "колко дълго могат да поддържат същия стандарт на живот ако нямат финансиране", българите отговарят по следния начин - 16% могат да издържат между 3-6 месеца, 7% имат спестявания за 6-12 месеца, 9% могат да издържат без доходи година.

По-притеснително е, че около 37% от българите нямат абсолютно никакви спестявания. Над 67% имат финанси за по-малко от три месеца, ако приходите им спрат.

Цялото изследване може да видите тук.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase