Снимка: БГНЕС

"Има едно свръхвнимание към училищата, което граничи с истерия и едва в четвъртия ден от началото на учебната година стана ясно,че нито един от тези ученици или учители не са се заразили в училище“. Това заяви пред БНР вирусологът д-р Сергей Иванов.

Той отново посочи, че децата почти не боледуват от коронавирус, дори и да имат положителен тест.

Още по темата
"Това, което става сега в училищата, е отражение на собствените ни страхове. Децата нямат нужда от такова внимание, такива мерки в училище. Ето, днес се чува нова мярка - да се глобяват директори, ако дете се разхожда без маска в коридорите. Това граничи с абсурд, защото няма как да го обясниш това на едно 7-годишно дете", категоричен е д-р Иванов.

Той самият посочи, че е чул за много мерки и техни вариации и не е сигурен къде какво се спазва.

"Децата са си накуп, ще си обменят вируси и от това не трябва да се прави трагедия. Ако искаме децата да не срещат вируси, трябва да ги заключим вкъщи", подчерта вирусологът.

Според него е правилно мерките да бъдат насочени към уязвимите хора, защото учениците не боледуват.

"Ние нямаме бум в момента и е очевидно, че мерките от март бяха безсмислени. По същия начин мерките сега в училище ще се окажат безсмислени. Да, може да има леко покачване на заболеваемостта“, заяви д-р Сергей Иванов и уточни, че специално за децата грипът протича много по-тежко от коронавируса.

"Има състезание в момента как да се изтормозят учениците. Това с постоянната дезинфекция е също по–вредно“, посочи Иванов и продължи: „Ние не можем да затворим обществото заради страховете на част от хората“.

По думите му не може да се живее в постоянен страх и трябва да има реципрочност на мерките спрямо ситуацията.

 

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 5 месеца

Вирус има, но истерията не помага. За нея са виновни медиите, които всячески се опитват да политизират всичко, за да си вдигат рейтинга. На сайта на Нова ТВ постоянно стои извънредно и брой болни - какво му е извънредното вече ?! А БТВ канят Мангъров за поредната сензация. Е хайде стига вече, няма ли нещо друго за гледане освен политика.

33

Анонимен

преди 5 месеца

Трагичното, че сте склонни да си лишите дацата от образование, заради смъртната опастност от вирОса, но не чух никой да иска да се затворят Кауфланд, Билла моловете, кръчмите, нали?
Те са много полезни! Да , съглесна съм, така се прави от държава-*** и от народ-стадо.
Верно стадо, ама живо стадо))) до кога ли?

32

Случаен

преди 5 месеца

Абсурд е при 1 позитивно дете да се минава на дистанционно обучение. Трябва да се сложи граница от 1/4 или 1/3 от децата. Трябва да се прекрати тестването на хора без симптоми.