Снимка: БГНЕС

"Има едно свръхвнимание към училищата, което граничи с истерия и едва в четвъртия ден от началото на учебната година стана ясно,че нито един от тези ученици или учители не са се заразили в училище“. Това заяви пред БНР вирусологът д-р Сергей Иванов.

Той отново посочи, че децата почти не боледуват от коронавирус, дори и да имат положителен тест.

Още по темата
"Това, което става сега в училищата, е отражение на собствените ни страхове. Децата нямат нужда от такова внимание, такива мерки в училище. Ето, днес се чува нова мярка - да се глобяват директори, ако дете се разхожда без маска в коридорите. Това граничи с абсурд, защото няма как да го обясниш това на едно 7-годишно дете", категоричен е д-р Иванов.

Той самият посочи, че е чул за много мерки и техни вариации и не е сигурен къде какво се спазва.

"Децата са си накуп, ще си обменят вируси и от това не трябва да се прави трагедия. Ако искаме децата да не срещат вируси, трябва да ги заключим вкъщи", подчерта вирусологът.

Според него е правилно мерките да бъдат насочени към уязвимите хора, защото учениците не боледуват.

"Ние нямаме бум в момента и е очевидно, че мерките от март бяха безсмислени. По същия начин мерките сега в училище ще се окажат безсмислени. Да, може да има леко покачване на заболеваемостта“, заяви д-р Сергей Иванов и уточни, че специално за децата грипът протича много по-тежко от коронавируса.

"Има състезание в момента как да се изтормозят учениците. Това с постоянната дезинфекция е също по–вредно“, посочи Иванов и продължи: „Ние не можем да затворим обществото заради страховете на част от хората“.

По думите му не може да се живее в постоянен страх и трябва да има реципрочност на мерките спрямо ситуацията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase