Снимка: БГНЕС

Изпращам препоръка към "Топлофикация" да оптимизира информацията във фактурите така, че хората да са наясно какво плащат. Това каза пред bTV омбудсманът Диана Ковачева.

"Абсолютно объркващо е с разлики между окончателните съобщения към фактури и изравнителните сметки, които хората получават. Те не могат да разберат какво пише във фактурите. Абсолютно се нарушава Директивата за енергийна ефективност, в която се казва, че трябва да бъде ясно", допълни тя.

Ковачева посочи, че в институцията на омбудсмана жалби за сметките си от "Топлофикация" са подали десетки граждани.

"Те изобщо не могат да разберат какво трябва да платят. "Топлофикация" не издава фактури на гражданите и това е един въпрос, който аз поставям към тях, защо те не предоставят фактури? "Топлофикация-Пловдив", Плевен и Велико Търново дават фактури. Във фактурата има крайна сума - тотал, ясно е какво плащаш. Вчера с граждани, които искаха да си получат фактурите, се опитахме да поискаме от "Топлофикация" издадени. Отказват да ги дадат с претекст, че не са юридически лица", обясни тя.

Ковачева показа и няколко сметки на граждани, които са подали оплаквания, като в началото се посочва някаква огромна сума от на 1300 лв. със срок за плащане 14 септември, а на втора страница има друга сума - 400 лв. Това е сумата, която трябва да се плати, но не е ясно защо на първа страница е голямата сума.

Националният омбудсман коментира и че има дялово разпределение за следващия сезон, което е като прогноза какво ще се потребява: "Хората обаче ги плащат сега, защото мислят, че трябва да ги платят на части тези суми, обясни Ковачева.

Тя ще присъства на изслушването на "Топлофикация- София" в Комисията по енергетика днес, за да зададе въпросите на гражданите, както и защо при драстичното намаление на природния газ за отоплителния сезон върнатите суми са символични.

Коментари Напиши коментар

43

Наемател

преди 1 седмица

Към #топломера,който изглежда е голям разбирач!Ако си чел правилно,в жилището не е живяно 10 години ,второ апартамента е 50 квадрата и трето нямаше никакви стари задължения към топлофикация.Откъде изсмукаха тази изравнителна сметка от 700лв?Това за мен е грабеж.

42

анонимен

преди 1 седмица

пълна боза във фактури и вглавите им- алчността няма край

41

топломера

преди 1 седмица

#наемателя. - Обезвъздушаването е елементарно, даже неграмотен човек може да го направи. При индивидуалните топломери също има процент обща част дори при неползване на услугата. Зависи от сградата, саниране, изолация. Обикновено процентът е незначителен , но с натрупване за почти година може да стигне с лихвите и голяма сума. 700 лева са нереално много но зависи и апартамента какъв е , ако е 300 квадрата е едно ако е 75 - друго. ТЕЦ дава неограничено топла вода и отопление срещу коректност.