Снимка: БГНЕС

В публикуваната нова енергийна стратегия до 2050 г. е предвидено известно отлагане в реализацията на втора атомна централа. През 2035 г. би трябвало да задейства Първи блок, през 2040 г.  -Втори блок, а през 2050 г. 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да съществуват. Това каза в ефира на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него управляващите са изразили ясна позиция, че проектът ще се състои.

"Няма никакъв сценарий, при който да не се строи нова енергийна централа. На сайта на министерството вече може да се види проекта за нова енергийна програма", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че България трябва да бъде износител на енергия. По думите му страната ни няма да се откаже от строителството на енергийна централа.

"Аз бях при министър Томислав Дончев. Той отрече да има елементи на забавяне, свързани с пандемията. На този етап нито правителството, нито участниците, които са 5, са се отказали. Те са подписали протоколи за конфиденциалност. Това подписване беше последната стъпка от процеса. 2030 г. трябваше да излезе първият блок - очевидно има забавяне. Но не виждам основание проектът да не се реализира", подчерта проф. Тасев.

Специалистът изтъкна, че най-чистият водород се получава в резултат на електролизата. Той увери, че България има инфраструктура за потреблението му.

Относно липсата на гаранции от страна на държавата за реализирането на бъдещата централа, експертът каза, че бъдещите акционери трябва да вникнат повече в детайлите на проекта.

"Условията, които държавата постави, са много тежки. Само огромни корпорации могат да участват, защото няма никакви държавни гаранции. Няма и допълнителни средства от държавата. Бъдещите кандидати за съсобственици трябва да се запознаят в детайли - те трябва да оценят дали цената е истинска. Възможно е да има редукция", допълни той.

Проф. Тасев отбеляза, че атомните централни работят 8000 ч. без прекъсване и де факто са устойчиви източници на електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase