Снимка: БГНЕС

ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши незабавна проверка, свързана със сеч на вековна гора край гр. Котел

Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа! Това написа в туитър главният прокурор Иван Гешев.

Изказването на Гешев е във връзка с новината, че върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, относно изсечена вековна гора край гр. Котел.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от ЗСВ ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая. За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива- за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията. Докладът трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок.


 

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 2 години

Десислава Танева закриля горската мафия, мъжът йкметът на Котел, и лесничей 1 режат до голо горите? До момента 85 тира бук на 130 г. Кметът съпруг на министершата, а горския масон и пръв приятел на Борисов.Хунтата на ГЕРБ си подава топкатавместо да започнат масови проверки от всички държавни институции, подчинената на Гешев ВАП подаде сигнала доминистъра на земеделието, храните и горите Танева, която да извърши незабавна проверка, свързана със сеч на вековна дъбова гора край Котел.

67

Ай дее

преди 2 години

Тоя от квартален милиционер се преквалифицира на горски .Така е при интелектуални ограничения.Надскачането невъзможно и то по обективни причини.

66

Ми

преди 2 години

Айде бе гешка, какво чакаш? Действай!