"Пътна полиция" с нова спецакция заради зачестилите инциденти от началото на месеца. Ще се следи за нарушения не само при шофьорите, но и при пешеходците. А пътните полицаи да налагат глоби на пътя, предвиждат промени в закона за движение по пътищата, предаде Bulgaria ON AIR.

Пътните експерти са категорични – законът за движение по пътищата е на повече от 50 години и има нужда от промени.

"Санкционната политика е един от елементите на пътната безопасност, но тя не работи, защото имаме стар закон. Имаме невръчване на наказателни постановления, оттам имаме невръчване на глоби, което създава чувство на безнаказаност", каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Затова от кабинета предлагат при нарушение на пътя полицаите директно да издават фишове на място, за да се увеличи събираемостта на глобите.

"Полицаят или ще налага долна граница, ако глобата е в размер между 200-300 лева, той ще налага долната граница, а след време, когато се промени законът, всички глоби ще бъдат фиксирани, т.е. полицаят няма да избира какво наказание да налага", допълни Тодоров.

По-голямата част от шофьорите на опашката в КАТ са дошли да си получат наказателното постановление. Затова водачите приемат идеята на кабинета, защото няма да им се налага да чакат.

Според Антикорупционната комисия обаче тези предложения дават твърде много власт в ръцете на полицаите, с което се увеличава и рискът за подкупност.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase