Кадър: Bulgaria ON AIR

Депутати от ВМРО поискаха да отпаднат номерата на партиите в изборните бюлетини. Те вече са внесли предложение за това между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. От партията искат и квадратчето "не подкрепям никого“ да няма тежест при местните избори.

"Toва е един фукционален образователен ценз. И преди сме повдигали това нещо, то е свързано с онова, което много хора ясно поставят и на улицата - честни избори. Ще се изнамерят и други технологични средства, за да бъдат обучени хората, които са неграмотни или са си продали гласа, но това е първата стъпка към нещо, за което отдавна говорим", каза за "Денят ON AIR" зам.-председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

По думите му това предложение не е панацея, но е първа стъпка. "Важно е и другото ни предложение за местните избори и свалянето на прага за избиране на кмет в населено място от 200 жители. Няма сериозен аргумент защо да не става подобно нещо. При тази демографска криза много населени места се смаляват", смята Михов.

Третото предложение на ВМРО е за референдума и разширяването на пряката демокрация. Според партията текстът в Закона трябва да се промени, тъй като "повече пряка демокрация би била по-добре за хората".

"Машините не са панацея. Този казус ни връща в позиция да усложняваме технологията на нещата. Превръщането на тази чисто технологична страна в основен проблем води всички дебати в една посока. Може би ще се стигне до един скъп експеримент, който ще направим", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR зам.-председателят на ВМРО.

Според него т. нар. Велико народно събрание 2 не се е състояло от един протест, а от няколко организатори, което илюстрирало тезата за наслагване на много пластове.

"Имаме ясно изразени политически ментори, имаме говорители на протеста, а има и хора, които стоят в сенките и храстите. Протестът не е социален, той има ясни политически цели. Българските политици трябва да дават пример на добро отношение, независимо от различията си. Не можем да обобщим, че протестът е платен, но провеждането на такива мащабни събития изисква финансиране", смята депутатът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase