С 40 лева трябва да се увеличи минималната работна заплата от догодина. Така през 2021 минималното възнаграждение за труд трябва да стане 650 лева. Заради кризата, породена от COVID-19, работодателите поискаха минималната работна заплата да бъде замразена на 610 лева. Мотивите са насочени към икономическия срив и повишената безработица през изминалите месеци.

Според данни на Евростат страната ни е в края на класацията в ЕС по размер на минималното възнаграждение за труд.

Още по темата
За да е поддържан центърът на Русе, много труд и неуморна работа полага Цветанка. Градската градина се нуждае от всекидневна грижа, а за труда си жената получава минималната работна заплата. Не се оплаква, но парите не стигат. В началото на следващата година се очаква заплатата на Цветанка да се увеличи с 40 лева. Пари, които тя вече знае къде ще използва.

"Аз съм на квартира, квартирата ли да плащам, лекарствата ли да си взема, ток. вода. Семейства, деца, учат, трябват пари", споделя Цветанка пред Bulgaria ON AIR.

Прерасналата в икономическа, коронакризата е причината работодателите да настояват минималната работна заплата да бъде замразена. "Ще предложим да се запази сегашният ѝ размер и да не се увеличава. Имаме около 100 000 безработни в повече, което е още един фактор, което показва, че не окей да се увеличава и така хората няма да успеят по-лесно да си намерят работа", обясни председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

Предложението минималната заплата да остане на сегашните си нива получи остра критика от синдикатите.

"Минималната работна заплата дългосрочно изостава от размера, в които трябва да бъде. Абсолютно необективни са твърденията, че във връзка с кризата трябвало да замразим минималната работна заплата (МРЗ). Категорично невярно е, че МРЗ по някакъв начин затруднява бизнеса", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Светлина в тунела има все пак оптимистично са настроени работодателите. "Всъщност имаме едно доста бързо възстановяване спрямо големия спад през март и април", каза Васил Велев.

Окончателното решение за размера на минималната работна заплата взема правителството. Преди това обаче темата трябва да бъде обсъдена и на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Очаква се това да стане през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase