Снимка: Pixabay

"Възможно е повторно боледуване от коронавирусната инфекция, това е безспорно", заяви академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНР.

Още по темата
Той обясни още, че няма данни дали при второто заразяване болестта ще протече по-леко. Акад. Петрунов подчерта обаче, че това е възможно, ако при първото боледуване организмът е изградил достатъчно антитела, които да подсигурят имунитета. Акад. Петрунов коментира, че не по-малко от 1 година ще е необходима, за да има доказателство, че е създадена безвредна и ефективна ваксина.

"Необходимо е задължително продължително изследване", категоричен беше той и изтъкна, че нито една световна агенция няма да разреши масово да се използва ваксина на хора, ако не е доказана нейната безвредност.
 
Имунологът даде пример със САЩ, където е започнато изпитание на вече създадена ваксина и предвиденият за това срок е фиксиран - 2 години.
 
Акад. Богдан Петрунов заяви още, че е естествено с напредването към сезона, за който настинките и гриповете са характерни, да се увеличи броят на заразените с COVID-19, както и смъртността сред заболелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase