Превозвачи протестираха на граничен пункт "Илинден - Ексохи". Поводът - той продължава да бъде затворен и така най-прекият им път до Гърция не функционира. Транспортните фирми от района търпят сериозни загуби.

Някои от стоките са такива от първа необходимост, а когато работи само един пункт, преминаването е по-трудно и разходите са повече. Въпросът трябва да намери решение, защото е важно за нашата, но и за гръцката икономика. Това каза за "България сутрин" Николай Рашков от Съюза на международните превозвачите.

Още по темата


По думите му е вероятно да се намери скоро решение.

"Затварянето на пунктовете е заради съображения за сигурност, но ефектът е един и същ. Шофьорите на тежкотоварни коли обаче не трябва да поемат последиците в сегашната ситуация. Каквито и да са последиците, загубите са вече факт. Предстои да ги остойностим. Не всички транспортни компании ще могат да ги поемат, а всеки допълнителен разход рано или късно ще бъде прехвърлен на крайния потребител", допълни той.

Рашков посочи, че всеки шофьор, който престоява на границата, е с платено време.

"Самото струпване на хора на едно място не е най-препоръчително сега. Рядко гръцките ни колеги преминават през България към Западна Европа. Те усещат затрудненията, но не в този мащаб", допълни събеседникът за Bulgaria ON AIR.

По думите му фактите трябва да се изложат и да се вземе решение от страна на властите по-бързо.

"Важно е да видим какви ще са мерки за правоприлагане по отношение на пакета "Мобилност". Надявам се преминаването да не се затруднява. Наблюдаваме спад при някои стоки, обемите на транспортните компании са спаднали за компаниите като цяло", заяви Рашков.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 година

Протестите се правят на отворени пунктове, не на затворени! Вземайте пример от гръцките фермери.

8

Анонимен

преди 1 година

Не се сещам за превозвач, който да не е от комунистическо - мнафиотски произход. Нямам нищо против гърчетата да ги гърчат.

7

Тези момчета какво

преди 1 година

искат?Всяка държава сама решава пропуска до границите си.Аз искам да нямавизи със САЩ,но заради много наши ***,вършили дивотии там,американцитеслагат цедки и докато не падне процентът отказани визи,няма да се стигне добезвизов режим.Имаше смешни твърдения от превозвачите:един казва-нашитезатварят ГКПП;друг искаше да го пуснат да протестира за затворената граница нагръцка територия.Дали се сеща как ще го посрещнат там.Всичко е начин за търсеневнимание и помощи от държавата.Всички искат.