Масово ядем сладолед пълен с бактерии. Лабораторно изследване е установило, че едва 3 от общо 11 различни проби, взети от софийски павилиони и колички, нямат замърсяване с ешерихия коли.

"Ешерихия коли има в 3 марки сладолед, а в 8 има и колиформи. Колиформите са стандартен хигиенен индикатор, а ешерихия коли е индикатор за конкретно замърсяване. Определени щамове от тази бактерия може да доведат до доста сериозни ситуации", обясни микробиологът от Центъра за по биология на храните д-р Сергей Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че замърсяването става по два пътя - от производителя и по време на манипулациите на сладоледа от продавача. Всеки вид сладолед трябва да има отделен прибор за насипване и той трябва да стои в сладоледа, подчерта още микробиологът. 
 
"Миналата година забелязахме, че има неща, където това беше организирано по правилен начин. Това е толкова елементарно правило за продажба на сладолед. И всяка година се забравя", обясни той и изтъкна, че като законодателство у нас всичко е наред.
 
На въпрос кои храни са носители на ешерихия коли и са потенциално опасни, д-р Сергей Иванов отговори така:
 
"Ешерхия коли е една от най-разпространените бактерии. В някои храни не трябва да я има изобщо. Може да я срещнете навсякъде, включително в биологичните храни. Естествената тор е като инкубатор за подобни бактерии. Ешерихия коли могат да са изключително сериозен проблем, водещ и до летален изход".
 
Микробиологът обясни още, че трябва да проработи веригата, когато се обърнем към лекар при стомашни проблеми. Той трябва да подаде сигнал към БАБХ. От своя страна агенцията трябва да открие замърсителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase