Снимка: БГНЕС

Броят на заболелите от коронавирус, особено в последната седмица, намалява. В най-засегнатите области също се отчита спад на случаите. Тенденцията в страната като цяло е към намаляване, съобщи д-р Савина Стоицова, епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Общото разпространение на случаите достигна пик в началото на август и след това тръгна надолу. Трябва да се има предвид, че разпространението има разлики по възрастови групи. При по-възрастните хора нарастването в началото на месеца продължи малко по-дълго. Това се отрази на възрастовата картина на населението, но сега и там се вижда намаляване", допълни д-р Стоицова.

Тя прогнозира, че през есента рискът от заразяване продължава, особено когато се затворят пространствата и повече хора започнат да се събират на закрито. "В този смисъл всички мерки, свързани с дисциплина, хигиена, дистанция, носене на маски трябва да продължат", категорична беше д-р Стоицова.

Епидемиологът отбеляза, че се обсъждат различни варианти за началото на учебната година, които да бъдат съобразени със съответното училище и ситуацията в отделните паралелки. Обсъждан вариант е и носенето на маски в час, като се отчита, че това е некомфортен вариант. Тя допълни, че проветряването на класните стаи е от изключително важно значение.

По отношение на руската ваксина тя посочи, че към момента няма изчерпателни данни за нея. Правилата относно ваксините са много сериозни и те трябва да се спазват, категорична беше тя. "В Русия правят избора да пуснат ваксината на по-широк брой хора по-рано с оглед на тяхната преценка за риск. В Европейския съюз тази ваксина може да се използва само, след като се провери", подчерта д-р Стоицова.

Сезонната ваксина срещу грип е силно препоръчителна, особено за рисковите групи, каза още тя.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 месеца

Когато започнат да закриват КОВИД отделенията ще им повярвам,че е опасността е преминала.
Сега обаче се налага да се разкриват нови.
Защото всичко е спокойно...,,на Шипка,,, както са казвали пишман генералите, докато войниците загинали в студа.
Добре че после ,,пристигнал Радецки със гръм,,.

11

Анонимен

преди 3 месеца

За какви 2, 4 и 6% дращиш? Подозирам, че това е процентът на положителните тестове, но това не е процент на заболеваемост.

10

Munchen_DE

преди 3 месеца

При сегашния брой тестове, заболеваемостта е около 2%, в началото на месеца беше между 4 и 5%, факт.
Но нали в началото се мислише, че пътуванията са рисковани? Оказа се, че не е така и КПП-тата на градовете бяха тотална глупост!