Редица предупреждения и прогнози за безводие в страната дойдоха през летните месеци. Такива направи и екоминистърът Емил Димитров. Може ли да се повтори кризата от Перник в други части на страната?

"През 2001 г. Министерският съвет прие мащабна програма, за да реши тези проблеми, през които се говори 2020 г. Казва се, че има тенденция за много години с недостатъчни валежи. Към програмата има списък с най-приоритетните язовири, за да бъдат решени въпросите в критични райони. За Перник е предвидено да бъде изграден язовир "Раянци". 1992 г. се преустановява неговото строителство. Един виновен за нищо министър стои в ареста", коментира бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е абсолютно развeнчан митът, че България няма вода. Тя настоя, че страната ни има достатъчно вода да бъдат осигурени населението и икономиката.

Още по темата
"Вода газим, жадни ходим. Няма център за вземане на решения, институционално проблемът е много сериозен. Около 10 институции отговарят за язовирите и водоснабдителните съоръжения. Прехвърлят си топката, винаги няма виновен. Финансирането е много малко. Еврофондовете финансират предимно пречиствателни станции. Само 37% от необходимите средства идват от таксите, които хората плащат", разясни Нона Караджова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че недобрата водопороводна мрежа е една от причините водата да не достига.

Според Караджова решението е всички язовири и водохващания да се управляват единно.

"Навремето предложихме създаването на единна държавна структура, която да отговаря за доставката на вода. Трябва държавата да има силната ръка да знае кои язовири и връзки трябва да се построят, какво е състоянието на язовирите", обясни бившият екоминистър.

Караджова е категорична, че не е решение да бъде спряна водата за поливане или за промишлеността, за да има за хората. По думите ѝ хората ще имат вода, но няма да имат работа и ще ходят гладни.

Коментари Напиши коментар

37

Щирлиц

преди 4 месеца

А постна пица ще има ли?

36

garantirano

преди 4 месеца

ot GERB?

35

1

преди 4 месеца

ако построят комунизъм в Сахара няма да остане пясък