Кадър: Bulgaria ON AIR

"Властта води война с всички средства и те са позволени, откакто съществува отношението "власт". Свидетели сме на една крайно обострена обществена среда, радикализация, която съвсем умишлено беше водена и градираше, за да се стигне до такава степен на политизация, че да изчезне диалогът. Имаме революционна обстановка, в която един конституционен дебат има отказ да се води. Не е невъзможен да се води, но има отказ, и то от страна на президента", каза политологът Цветанка Андреева за "Денят ON AIR".

Според другия политолог - Анастас Стефанов, политическият диалог през последните години не се характеризира с изключително високо ниво.

"Ние функционираме в режим на политическа конфронтация от години, която замества дефицита на политическия диалог, така че не е много изненадващ режимът, който е в момента. Да, той е с по-радикален характер, може да окачествим политическият процес като кризисен. Има отчужденост между елит и общество. Елитът трябва да се търси в институциите и от него да излиза политическата власт, насоката и движението на нашето общество, но друг е въпросът това доколко ефективно се случва", коментира Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Андреева смята, че конституционният дебат не е нещо, което е кротко и мирно.

"Това често е един много остър сблъсък на различни виждания за настоящето и бъдещето. Идеята да се зачеркне полето на конституционния дебат е да бъде заменен от един хаос", допълни тя.

Стефанов припомни, че само преди месец имаше и вот на недоверие.

"Създателите на настоящата Конституция къде закономерно, къде умишлено, са предвидили това квалифицирано мнозинство, за да не може току-така да се посяга на основния закон. Злините на политическия процес далеч не се крият зад буквите на сегашната Конституция, те са крият в детайлите. Много е важно кой е по върховете на институциите, кои са хората в парламента, които произвеждат това законодателство. Защо парламентаризмът в България е доведен до тези ниски нива", каза още политологът.

Според него през последните десетилетия сме свидетели на процес, който е натрупал образа на парламента като един всеобхватен образ на лошия елит.

"Това е процес, който през последните 30 години, тази институция от различните правителства е била изпомпвана - дали от Министерския съвет, дали от различни лобистки закони, прокарвани от група народни представители", категоричен е Стефанов.

Цветанка Андреева подчерта, че има неща в Конституцията, които трябва да бъдат "пипнати".

"Тя не се спазва, не се използва с дух и съдържание. Ние виждаме парламент с ниско доверие, защото центърът на властта често се измества от парламента. Там няма ярки политически сблъсъци, които трябва да са много характерни за живота на парламентаризма. Институциите деградират, особено към края на един мандат. В момента Радев, ако цели да има правителство, той трябва да знае, че неговият кабинет може да бъде само служебен, не политически. Няма как той да има легитимна власт в нашата страна, ако ще прави политически кабинет", добави тя.

Коментари Напиши коментар

94

Време за промяна

преди 1 година

Най-лошият сценарий би бил ако лидерите на протестиращите започнат да воюват помежду си за това кой да води "бащината дружина". Първо трябва да се отстрани ГЕРБ от властта, а след това, когато се стабилизира политическата обстановка, нека се делят на леви и десни. Започнат ли да се делят сега, ще ни докарат още веднъж правителство на Бойко.

93

Доналд Тръмп

преди 1 година

Какво ми говорите за политика и партии, след като не е имало в бг нито едни честни и нормални избори за всякакъв вид власт,всяка партия си купува по един или друг начин гласоподавателите,без изключение,седнали ръка да ми философстват, Боко ми каза че вие сте лош човешки материал

92

Анонимен

преди 1 година

Тия от '89 силносе надяват и силно действат следващата промяна да е след сто години. Захапали са яко як кокал. Протестите са някакъв камуфлаж. Иначе, вдеки знае, че колкото и да му викаш на кучето, то не пуска кокала. Тоест, каква е картинката зад паравана на ротестчетата, протестченцатататата6?