Ще има ли съдебна реформа с евентуалното приемане на нова Конституция? Преди ден стана ясно, че от ГЕРБ предлагат прокурори и съдии да имат законодателна инициатива.

"Предложението на ГЕРБ е не за промени в действащата Конституция, а изцяло за нова Конституция. Идеята да се правят предложения за промени в действащите закони и основния закон от страна на магистрати изначално не е лоша. Хората, които практикуваме и виждаме закона да оживява в съдебна зала, сме тези, които могат да дават експертна оценка", заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Юристът е на мнение, че дебатът върху тези проблеми трябва да бъде по-широк. Но е категоричен, че е добра идеята да се търси експертно начало при промяна на закона.

"Не виждам особени капани. Промяната ще бъде подложена на широк обществен дебат", отбеляза адв. Марковски в ефира на "България сутрин".

От ГЕРБ предлагат още разделение на Висшия съдебен съвет на Съвет на прокурорите и Съвет на съдиите. Всяка от съдийските колегии не трябва да се меси в работата на другата.

"Редно е това нещо да се случи. Това желание за промяна дори е доста закъсняло. Реформирането на ВСС е много добра идея, свързана и с препоръката на Венецианската комисия. Политическото представителство може да бъде сведено до присъствието на няколко члена. Политическото присъствие означава и народно присъствие", коментира адв. Марковски.

Управляващите предлагат намаляване на мандатите на главния прокурор и на председателя на ВКС и ВАС от 7 на 5 години, както и отнемане на възможността президентът да утвърждава назначаването им с указ.

Според Димитър Марковски е резонна идеята президентът да не трябва одобрява назначаването им, тъй като винаги се стигало до избор на предложените за трите поста.

"Хората искат от правосъдието бързо, ефективно и справедливо правораздаване", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase